7.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

(GLOSA) Kozel

Piše: Sašo Čižek

Kdo ve, kaj ste si mislili, ko ste zagledali tale naslov. Verjetno kaj o pivu. Čeprav je res, da nekateri prisegajo na pravega češkega »kozla«, drugi pa še vedno na onega zelenega z zavitimi rogovi. Tisti je bil še najbolj popularen pred kakim poldrugim desetletjem, ko je tovrstne pivovarniške posle v duhu nacionalnega interesa urejal Boško iz Laškega, dokler ga niso gospodarji iz ozadja kar sami od sebe poslali v »čuzo«. Tako nam je ostal le grenak spomin na pivovarsko vojno in na nacionalni interes, za katerega je nekdaj tako vneto skrbel Milan, dokler se mu je ljubilo ukvarjati s Forumom 21. Ko je mrknil tudi slednji, so se vladarji teme spet pomaknili daleč nazaj v zakulisje ter angažirali svoje pionirčke in kurirčke, da so začeli na veliko streljati kozle. In to tako na gosto, da zmanipulirana javnost niti ne zazna več, da se tako rekoč sprehaja po truplih ubogih živinčet.

Obstaja pa tudi posebna vrsta kozla. V bistvu je to imaginaren kozel, v katerega sicer ves čas streljajo, a ga nikoli ne zadenejo. In mu, tako kot stari Izraelci, naložijo vse svoje grehe ter ga ves čas pošiljajo v puščavo, kjer bi nahranil lačne demone. A glej ga, zlomka, ta trmasti kozel se menda nikakor noče premakniti, še kar vztraja na mestu in je stokrat bolj trmast kot najbolj trmast osel na svetu. Ne pomagajo niti kozlovske sodbe (po Jurčičevem receptu), v katerega ga hočejo vplesti, niti stalno prepričevanje že naveličane javnosti, da je ta kozel zagotovo prinesel tudi nedavno pozebo, sedaj pa naj bi z denarjem davkoplačevalcev pokrival izgube kmetov. Ja, in kriv je tudi za globalno segrevanje, katerega posledica je bila nedavna pozeba. Sedaj mu jih bo tudi Greta lahko napela, češ, kako si sploh drzne obstajati, kaj šele kaj početi! Pa tudi lovci iz vse Evrope so že čisto živčni, kaj se mi, Slovenci, gremo, mar res ne vidimo, kako nam navzočnost tega kozla povzroča razpad vsega, na čemer sloni sodobna demokratična Evropa. Seveda, kajti če je dražgoška bitka leta 1942 rešila ne samo Slovence, pač pa kar vso Evropo pred nacistično pogubo, sedaj to isto Evropo lahko en slovenski kozel v hipu pogubi. Vsaka veriga je namreč močna samo toliko, kolikor je močan njen najšibkejši člen. To bo verjetno najbolj vedela Violeta, ki jo ta grešni kozel preganja celo v sanjah.

Ampak tako pač je: naši družbenopolitični delavci novinarji ves čas halucinirajo o nekem kozlu. In iz sebe delajo čedalje večje osle.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine