12.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

(GLOSA) Fašizem na Menini

Avtor: Sašo Čižek

»Butara!« se je ne vem kolikokrat že zadrl možicelj v delovnem pajacu z gumijastimi škornji in klobučkom, kakršnega je nosil Kekec.

Saj ga že poznate, govori pristno gorenjščino in kar naprej nekaj fantazira o »babah« tako kot njegov starodavni rojak Martelanc z Radia GaGa. Ampak ta je govoril predvsem o svoji, medtem ko je Ivan Serpentinšek govoril tudi o drugih. In ostal kljub temu prezrt – Inštitut 8. marec je ostal gluh za njegove seksistične opazke in mu ni podelil bodeče neže. Kdo ve, morda pa ocenjevalci z omenjenega inštituta slišijo samo na levo uho.

Tudi Serpentinšek je tako glasen, kot bi bil naglušen. Odkar ni več mikrofonov v zidovih, nihče ne zna več šepetati. O tempora, o mores! Ampak pustimo feminizem pri miru. Tokrat nas zanimajo butare. Ne vem, ali je vijugasti (serpetinasti) Ivan, ki ga v parlamentu vidimo pražnje oblečenega, imel v mislih to, da je nekoga označil za neumnega, ali pa skrbi, ker zimske temperature kljub globalnemu segrevanju tako dolgo trajajo in zato potrebuje še nekaj kurjave. V obliki butar pač.

Ampak naš Ivan alias Marjan očitno ne ve, da je butara tudi simbol za neko ideologijo dvajsetega stoletja, ki je na podlagi imperialistične dediščine starega Rima narod, ki je nasledil Rimljane, razglasil za vodilni razred, ki ga seveda vodi Voditelj z veliko začetnico, Duče (no, lahko bi bil tudi Firer, Vožd ali pa El Commandante). Posameznika lahko zlomiš, če pa se posamezniki povežejo skupaj v snop ali butaro, takrat jih ne moreš zlomiti.

In da se v naši mili nam domovini pomladni tabor ne bi preveč povezal in postal »preveč fašističen«, ga je treba malo spreti med seboj. Tudi s pomočjo fašizma, če je treba. In če si dovolj labilen, da te že vsaka povezanost z morebitnim fašizmom prizadene, četudi gre le za sarkazem, odigraš vlogo, kot jo določijo strički. Ti na ta način ubijejo dve muhi na en mah: zmanjšajo nevarnost fašizma, hkrati pa ugotovijo, kdo bi bil lahko zanje koristen idiot, ki bi ob pravem času potegnil ročno zavoro. Ampak, pazite – na cvetno nedeljo ljudje k maši prinašajo butarice. Me zanima, ali jo bo Serpentinšek tudi prinesel s seboj ali pa raje ne bo tvegal, da ne bo še njega kdo ozmerjal za fašista. Aja, saj res, on je na pravi strani zgodovine, če je še nedavno s pomočjo butar kuril kresove na Menini planini in oznanjal preboj v stare čase, ko je bilo dovoljeno preganjati vse vrste fašistov. Še najraje pa namišljene.

Zadnje novice

Sorodne vsebine