20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Glasovanje za Naj planinsko pot 2023 je odprto

Piše: Planinska zveza Slovenije

Planinke in planinci lahko na portalu Vse bo v redu glasujejo za Naj planinsko pot 2023. Tokrat lahko svoj glas namenijo kateri od šestih planinskih tras, ki so zaradi naravnih pojavov poškodovane in potrebne obnove. Pot, ki bo prejela največje število glasov, bo obnovljena s pomočjo markacistov in sredstev Zavarovalnice Triglav. Omenjeni izbor je namreč del dolgoletnih prizadevanj akcije Očistimo naše gore za varnejši in odgovornejši obisk gora ter planin, z njim pa največja slovenska zavarovalnica v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije (PZS) ozavešča o pomenu dela markacistov.

V izbor Naj planinska pot 2023 se letos uvrščajo:

  • pot od Mrzlega dola na Križ,
  • pot iz doline Tamar na Visoko Ponco,
  • pot skozi Kot do Doma Valentina Staniča in naprej čez Rž na Kredarico,
  • pot s Kamniškega sedla do Brane in Planjave,
  • pot iz Rut na Rodico in naprej na planino Razor,
  • pot iz Trente na Bavški Grintavec.

Ljubitelji gora lahko na spletni povezavi https://vsebovredu.triglav.si/plus/naj-planinska-pot-2023 za svojo favoritinjo glasujejo vse do 14. junija. Organizatorji izbora ob tem poudarjajo, da so poti v izboru označene kot zahtevne oziroma zelo zahtevne poti, ki so potrebne obnove. Nekatere je narava s podori in erozijo tako poškodovala, da je njihova uporaba lahko nevarna, zato so trenutno zaprte. Planinci naj se nanje do obnove torej ne podajajo.

Za planinske poti (naj ne) skrbi le okoli 1.000 markacistov

Pot, ki bo prejela največje število glasov, bodo ob pomoči tehnične skupine PZS obnovili markacisti. Število planink in planincev, ki opravlja to plemenito delo, je v zadnjih šestih letih sicer močno naraslo, tudi zahvaljujoč pozornosti, ki jo doprinašajo aktivnosti, kot je izbor Naj planinska pot. »Od leta 2017, ko smo prvič izvedli glasovanje za naj planinsko pot, se je na novo izobrazilo kar 332 markacistk in markacistov. Precej se je znižala tudi njihova povprečna starost, s 59 na 55 let. To je plod izjemnega, sistematičnega in dolgoročnega dela planinskih društev in organizacij. Veseli nas, da tudi Zavarovalnica Triglav v okviru akcije Očistimo gore vsako leto sofinancira tečaje za markaciste in markacistke, s čimer so ta usposabljanja dostopna vsem, ki so pripravljeni nameniti svoj čas in energijo za urejanje planinskih poti,« je povedala Ana Cergolj Kebler, vodja akcije Očistimo naše gore v Zavarovalnici Triglav.

Za urejenost več kot 10.000 kilometrov planinskih poti sicer še vedno skrbi manj kot 1.000 markacistov. Zato naj bo skrb za čistočo in varnost tako pohodniških tras kot tudi planinskih postojank odgovornost vsakogar, ki se podaja v naravo.

Z izborom do sedaj obnovili že štiri planinske poti

Planinke in planinci lahko že v letošnji sezoni obiščejo katero od poti, ki so bile skozi izbor Naj planinska pot obnovljene v preteklih letih. Pri podajanju nanje sta nujni ustrezna oprema in dobra fizična pripravljenost. Manj izkušeni planinci pa naj se na zahtevnejše poti podajo v spremstvu planinskega vodnika.

Poti, ki so že bile obnovljene skozi izbor, so:

  • krožna pot Planina Blato–Planina pri Jezeru–Planina Dedno polje– Vrata (pod Zelnarico)– Prehodavci–Dvojno jezero–Štapce–Ovčarija–Planina pri Jezeru–Planina Blato,
  • Rečiška planinska krožna pot,
  • zelo zahtevna Bambergova planinska pot na Triglav z Luknje čez Plemenice,
  • zelo zahtevna pot, ki vodi s Kranjske koče na Ledinah na Koroško Rinko. Slednji je posvečena tudi razstava fotografskih utrinkov z obnove, ki je postavljena na prostem, pred Mestno knjižnico v Kranju.

Poleti bo predvidoma obnovljena tudi lanskoletna zmagovalka

Medtem na dokončanje obnove čaka tudi lanskoletna zmagovalka izbora Naj planinska pot, to je Hanzova pot, ki vodi od Koče na Gozdu na Prisojnik. »Na njej smo že prenovili posamezne odseke, kjer so bile poškodovane jeklenice in klini, del poti smo tudi prestavili in na novo zavarovali. Žal so nam vremenske razmere lani preprečile, da bi uredili še zadnji raztežaj na vrhu Prisojnika,« je o opravljenem delu povedal Jurij Vidic, markacist PZS in vodja obnove. Pri tem je pojasnil, da bo ob ugodnih vremenskih razmerah Naj planinska pot 2022 za zares dobro pripravljene planinke in planince predvidoma odprta sredi julija letos.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine