11.4 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Gasilci v občini Brežice z novima voziloma in motornimi brizgalnami

Gasilska zveza (GZ) Brežice je v ponedeljek, 3. julija, pripravila predstavitev novih pridobitev na področju gasilske opreme, ki bodo v pomoč pri reševanju in gašenju požarov. Tri gasilske enote (PGD Mali Obrež, Mostec in Sela) bodo po novem opremljene z motornimi brizgalnimi napravami tipa Rosenbauer. Gasilska enota PGD Križe 1999 je pridobila novo gasilsko vozilo GV-V1, PGD Obrežje pa gasilsko vozilo GVC 16/25. Razlog za veselje je bila tudi podelitev diplom 19 gasilcem, ki so uspešno zaključili usposabljanje za strojnika.

Po besedah župana Občine Brežice Ivana Molana občina redno zagotavlja sredstva za delovanje gasilske zveze in društev in za izobraževanje gasilk ter gasilcev. Vsako leto občina nameni sredstva tudi za nakup ustrezne gasilske opreme, saj s tem zagotavlja pogoje za nemoteno izvajanje požarne varnosti. V 12-letnem obdobju (od leta 2006 do leta 2018) je občina namenila kar 2,5 milijona evrov za nakup 25 vozil v skladu z dolgoročnim programom opremljanja prostovoljnih gasilskih društev ter načrtom izobraževanja in poveljevanja. V Občini Brežice deluje sicer kar 31 prostovoljnih gasilskih društev.

Predsednik Gasilske zveze Brežice Herman Premelč je dejal, da je ponosen in vesel pridobitev v prvi polovici leta, ki predstavljajo veliko večino realiziranih načrtov. Po besedah predsednika je dolgoročno največja pridobitev tako gasilske zveze kot prostovoljnih gasilskih društev 19 operativcev, ki so uspešno zaključili 45-urno usposabljanje za področje strojništva. To usposabljanje je zelo pomembno z vidika optimalne rabe gasilskih vozil in črpalk. Dejal je, da bodo usposobljeni strojniki novo pridobljeno znanje in veščine lahko prenesli tako v operativno delo, kakor tudi na svoje gasilske tovariše, v društvih, v sektorjih in širše.

Diplome so tečajnikom podeljevali župan Ivan Molan, predsednik GZ Brežice Herman Premelč, poveljnik GZ Brežice Darko Leskovec in namestnik poveljnika GZ Brežice Vili Vogrinc.

Podrobneje o opremi

Motorne brizgalne, namenjene enotam I. kategorije, so znamke Rosenbauer, tip 122, nazivne zmogljivosti 800 l/min pri 8 barih. Motorne brizgalne so rabljene, vendar so generalno obnovljene z enoletno garancijo. Črpalke imajo ročni in električni zagon, avtomatski sesalni sistem z trokomatom in motor volkswagen, ki  je zračno hlajen. Črpalke so namenjene tudi za uporabo v času poplav, saj omogočajo črpanje vode iz poplavljenih prostorov kot so kleti.

Gasilska enota PGD Križe 1999 je prejela novo gasilsko vozilo GV-V1 znamke IVECO, tip Daily 50C17 s posadko 1+6 ter rezervoarjem vode 500 l, visoko tlačno črpalko 240 l/min in pnevmatskim svetilnim stolpom. Gasilsko vozilo bo pokrivalo požarni okoliš, na katerem do sedaj niso imeli vozila s požarno vodo. Kot je dejal poveljnik GZ Brežice Darko Leskovec, v GZ upajo, da so z novim vozilom dosegli zanesljivo in zadovoljivo požarno varnost celotnega območja Občine Brežice.

Gasilski enoti PGD Obrežje je bilo predano v uporabo novo gasilsko vozilo GVC 16/25 znamke MAN, tip TGM 290 s posadko 1+6 ter rezervoarjem vode 3000 l in 200 l penila, kombinirano črpalko Magirus nazivne zmogljivosti 3000 l/min pri 8 barih in do 400 l/min na visokem tlaku, integriranimi nosilci IDA v kabini vozila in pnevmatskim svetilnim stolpom. PGD Obrežje, ki je eno operativno najmočnejših društev GZ Brežice, je sicer uvrščeno v IV. kategorijo in s tem izpostavljeno večjim potencialnim nevarnostim, preizkušnjam in obremenitvam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine