-7.8 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

(GALERIJA) Velika razstava: Zbor bogatega in koncentracija najboljšega

Piše: Žiga Colja

Številke so impresivne, gabarite razganja v vse smeri. Velikost plovil, dekoltejev, denarnic, vse je v ekscesu, ampak s pridihom elegance. Zbor bogatega in koncentracija najboljšega, kar obstaja na planetu, se zvrsti v nekaj nasičenih dnevih v obalni kneževini. Opazili smo celo nekaj Slovencev.

Več kot sto jaht na kupu z možnostjo obiska in vpogleda v notranjost ni mačji kašelj, priložnost, ki je zelo redka, saj gre za lastniška plovila. A da se boste sprehodili po zglajenem tikovem lesu, ni samo po sebi umevno, pomaga, če ste morebiten kupec jahte ali jo vsaj nameravate najeti. Za jadrnico Escapade, ki smo jo obiskali, je tedenski najem 230 tisoč evrov, dolga je 38 metrov, posadka šteje 6 oseb. Na premcu je džakuzi, kateri se po potrebi spremeni v garažo za čoln.

Komur srce bije za navtiko, bo na tej razstavi obkrožen ne samo s 50- ali 70- in 110-metrskimi jahtami, temveč tudi z vso spremljevalno industrijo: lestenci, parket, podmornice, generatorji. Marmor iz Hotavelj ima svoj razstavni prostor, dizajner Lenard Dan se sprehaja v svoji ekstravagantni obutvi, Davida Lesarja z ribniškimi salamami Biosing vabijo na zasebne zabave. Tudi Slovenci so v tej svetovni špici.

Najnovejši trendi so vezani za ekologijo. Rezervoarji z odpadnimi vodami se ne praznijo po potrebi v morja, temveč se vsebina prej biodinamično obdela s primesmi in šele nato kot nevtralni odtis na okolje doda oceanom. Pogoni se spogledujejo z elektriko. Eden od načinov je dobro dodelana tehnologija na barki Perseverance. Elektrika, nakopičena v baterijah, poganja propelerski elektromotor. Ob jadranju pa slednji proizvaja elektriko in polni baterije. Nekakšna soodvisnost torej. Ugledno in vredno naslova najboljše jadrnice leta.

V zadnjih desetih letih smo opazili še neverjeten razvoj podvodnih plovil. Trije proizvajalci dominirajo na trgu zasebnih podmornic. Triton, SeaMagine in U-Boat Works. Si predstavljate, da na svojo 60-metrsko jahto postavite še podmornico za nekaj milijonov. Obkroženi s stekleno krivuljo, pogled je omejen samo s prosojnostjo vode in podvodnih luči, globine pa več sto, tudi tisoč metrov. No ja, ne verjamemo, dokler ne preizkusimo. Zato pa smo potrdili povabilo na karibski Curaçao, od koder bomo poročali naravnost v vašo najljubšo revijo. Naj torej velja pogum.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine