18.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

(Fotogalerija) Podružnična šola je gonilo kulturnega in družabnega življenja v Višnji Gori

Minuli četrtek je v avli Podružnične šole Višnja Gora potekala kulturna prireditev ob praznovanju 20 – letnice nove šole v Višnji Gori. Podružnična šola, ki je leta 1999 pomenila uresničene sanje številnih višnjanskih rodov, danes stoji trdno in predstavlja središče vzgoje, izobraževanja, kulture in družabnega življenja v Višnji Gori.

Osrednja govorca na prireditvi sta bila ravnatelj OŠ Stična Marjan Potokar in župan Dušan Strnad. Številni množici prisotnim sta delila spomine iz časov začetka gradnje šole v letu 1999. Župan, ki je prav v času izgradnje opravljal funkcijo predsednika gradbenega odbora, je poudaril, da je šola zaradi številnega priseljevanja iz leta v leto postajala premajhna. Z zadnjo investicijo izgradnje prizidka k šoli, pa ima šola šest novih učilnic in vse možnosti, da višnjanska šola postane samostojna. To pa je nenazadnje tudi zapisano v sprejetem programu strategije šolstva v občini. Oris zgodovine šolstva v Višnji Gori je podrobneje opisal tudi Potokar. Povedal je, da so prvi znani podatki o šolstvu že iz leta 1496, kar pomeni, da ima šolstvo v Višnji Gori zelo bogato tradicijo. »Danes pa smo mi tisti, ki smo odgovorni za naslednje generacije«, je še dodal Potokar.

V letošnjem šolskem letu šolo obiskuje 287 učencev, v 15 oddelkih od 1. do 9. razreda. Šolo zadnja leta vodi ga. Barbara Pavovec. Povedala je, da so skupaj z učenci in učiteljskim zborom v vsem tem času ustvarili marsikaj izjemnega, premikali meje mogočega, dosegali drzno zastavljene cilje, ustvarjali, tekmovali, krepili medsebojne odnose in se ponosno veselili vsake generacije, ki je skozi šolska vrata zakorakala na pot odraslosti. »Dihamo tako učitelji, kot učenci za vzgojo in izobraževanje in si želimo še veliko novih pridobitev in znanj ter v bodoče novo samostojno šolo«.

Bogat kulturni program na prireditvi, ki so ga s skupnimi močnim pripravili učenci in zaposleni na šoli, je odraz veselja, zadovoljstva, sreče in dobrega sodelovanja med učitelji in učenci. Na koncu je zadonela še za to priložnost pripravljena himna o Višnji Gori, ki jo je napisala Dragica Šteh. Ob spremljavi Žige Jernejčiča na klavirju, so se Mladinskemu in Otroškemu šolskemu zboru pridružile še učiteljice šole. Skozi prireditev ob 20-letnici nove šole so prisotne popeljali učenci Ian, Ajda in Zara.

Gašper Stopar

Zadnje novice

Sorodne vsebine