17.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

FILM: Prvo očiščenje. Za vsako tradicijo je revolucija.

Le še nekaj ur nas loči do popolnega brezzakonja, ko je dovoljena prav vsaka oblika nasilja in kriminala. Noč, v kateri je 12 ur dovoljen kakršen koli zločin, bo spremenila svet za vedno. Pričenja se namreč preizkus s preprostim poimenovanjem “prvo očiščenje”, ki naj bi ameriško vlado v določenih segmentih razbremenil, a v prebivalcih preprosto vzbuja nezaupanje.

Gre za srhljivko z naslovom PRVO OČIŠČENJE, ki prihaja po seriji treh filmov OČIŠČENJE in se vrača na sam začetek. Vse filme je ustvaril in režiral James DeMonaco, tudi za Prvo očiščenje je napisal scenarij, režijo srhljivke pa je tokrat prepustil Gerardu McMurrayju.

Film je produciral znani mojster srhljivk Jason Blum s svojo produkcijsko hišo Blumhouse Productions (Blum je med drugim produciral filme Črni Klanovec, Noč čarovnic, Resnica ali izziv, Srečen smrtni dan, Zbeži!), poleg tega so sodelovali tudi priznani režiser Michael Bay ter producenti Brad Fuller, Andrew Form in Sébastien K. Lemercier.

Srhljivka PRVO OČIŠČENJE bo na ogled v naših kinematografih od 5. JULIJA 2018 dalje.

O ZGODBI

Ameriška vlada preizkuša sociološko teorijo, ki državljanom dovoljuje, da v eni noči dajo duška svoji jezi in agresiji ter lahko vršijo kakršne koli zločine, posledično pa ne bodo kaznovani. Za vsakršno obliko zločina – tudi umor – imajo na voljo 12 ur. Vlada je prepričana, da podpora in pomoč državljanom nista več potrebni, zato želi z eksperimentom očiščevanja zmanjšati število prebivalcev in revitalizirati državo, še posebej okrožje Staten Island. Ko eden od državljanov Dmitri (Y’lan Noel) izve, da se bo v njegovem domačem okolju izvajal omenjeni preizkus, ki bo za vedno spremenil odnose med prebivalci in vlado, je nezaupljiv pripravljen narediti vse, da reši svoje ljubljene, med drugim tudi aktivistko Nyo (Lex Scott Davis) in njenega mlajšega brata Isaiaha (Joivan Wade). Državljani strnejo svoje vrste, da bodo na ulicah za vsako ceno varovali svoje prebivalce in vse, kar je še ostalo od človeštva. Ko vlada ugotovi, da se ljudje ne očiščujejo kljub obljubljeni denarni nagradi, še bolj pritisnejo na državljane, da se »očistijo«.

ZANIMIVOSTI

• Film so posneli v New Yorku, natančneje v Buffalu. Večino prizorov filma so posneli v predelu Park Hill, kjer je po besedah režiserja Gerarda McMurraya veliko mešanih ras, veliko kriminala, nasilja ter tolp, vendar se v teh predelih ljudje med seboj podpirajo in imajo radi svojo skupnost.

• Vsi igralci v filmu so sami zaigrali vse prizore in niso potrebovali kaskaderjev. Po navedbah ustvarjalcev so bili pripravljeni na dodatne otekline, modrice in druge poškodbe, da so lahko kar najbolj prepričljivo odigrali svoj prizor v trčenju vozil, požaru, streljanju in podobno …

• Gre za prvi film iz serije Očiščenje, ki ga ni režiral njegov ustvarjalec James DeMonaco, je pa napisal scenarij in sodeloval kot producent.

O SERIJI FILMOV

Serija filmov OČIŠČENJE sloni na premisi, da ameriška vlada uzakoni noč Očiščenja. Ta državljanom dovoljuje, da eno noč v letu, natančneje 12 ur, nekaznovano vršijo kakršne koli zločine – tudi umor – in s tem sprostijo vse svoje frustracije, jezo in zlobo. Obstajata le dve pravili, in sicer prepoved uporabe eksplozivnih sredstev ter imuniteta določenih državnih uradnikov pred gnevom podivjane raje. Če si kdor koli drzne kršiti ti pravili, ga dočaka javno obešanje. Skrajen ukrep vlade prinese sijajne rezultate, ki se odslikavajo v zmanjšani stopnji zločina in nezaposlenosti, saj se okrepi tudi ekonomija.

Prvi v seriji filmov OČIŠČENJE (2013) je postal izjemno dobičkonosna uspešnica. Zgodba se je osredotočala na losangeleško družino, ki je v svojo dobro varovano hišo iz usmiljena spustila neznanca. Ker je bil slednji visoko na prioritetni listi usmrtitev, je na njihova vrata kmalu potrkala skupina krvi željnih posameznikov.

Leto pozneje je nadaljevanje, poimenovano OČIŠČENJE: ANARHIJA (2014), noč groze preselilo izven spon predmestne soseske. Dogajanje je sledilo zgodbi petih posameznikov, ki so združili moči, da bi preživeli peklensko Očiščenje. Skupino so tvorili policist z željo po maščevanju sinove smrti, mlad par ter mati in hči.
V tretjem delu OČIŠČENJE: VOLITVE (2016) se piše leto 2025, zgodba pa se osredotoča na senatorko, ki je pred petnajstimi leti v noči sadistične groze izgubila celo družino, zato se v svoji kampanji za predsedniške volitve javno zavzema za popolno odpravo Očiščenja, postane pa glavna tarča krvi željne horde.

 

IGRALSKA ZASEDBA: Y’Lan Noel, Lex Scott Davis, Joivan Wade, Luna Lauren Velez, Marisa Tomei
REŽIJA: Gerard McMurray
SCENARIJ: James DeMonaco
PRODUCENTI: Jason Blum, Michael Bay, Andrew Form, Brad Fuller, Sébastien K. Lemercier
IZVRŠNI PRODUCENTI: Steve Molen, Jeanette Volturno, Couper Samuelson

Zadnje novice

Sorodne vsebine