4.8 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Festival vojaške zgodovine v Pivki tokrat v znamenju vojaškega letalstva

Med petkom in nedeljo bo Park vojaške zgodovine iz Pivke pripravil že 13. Festival vojaške zgodovine. Poudarek letošnjega festivala bo na zgodovini letalstva, saj slovensko vojaško letalstvo letos praznuje častitljivih 100 let. Z letalstvom so povezane tudi nove pridobitve v Parku vojaške zgodovine in bodo tokrat prvič na ogled obiskovalcem.

 

Vse ljubitelje vojaške zgodovine in letalstva bodo zanimale razbitine letala Supermarine Spitfire F.IX MJ116, ki se je pred natanko 75 leti, 18. septembra 1944, zrušil ob Ižanski cesti v Ljubljani. Letalo MJ116, ki ga je pilotiral vodnik Peter J. Clark, je pred tem zadel izstrelek nemške protiletalske obrambe. Na obrobju Ljubljane je pilot iz njega izskočil, letalo pa je strmoglavilo na barjansko zemljišče, je dogodek na današnji novinarski konferenci predstavil Andrej Gaspari iz Arheološkega raziskovalnega konzorcija za Ljubljano.

Del razbitin se je pogreznil v barjanska tla, del pa so kmalu raznesli. Ideja o izkopu ostankov letala je tlela že dolgo, ob 75. obletnici njegovega padca pa je v drugi polovici avgusta konzorcij po naročilu Muzeja in galerij mesta Ljubljane izvedel arheološko izkopavanje in dvig ostankov lovca spitfire. Gaspari je povedal še, da so zaradi težav začasno zaustavili izkopavanje, iz zemlje pa bi radi rešili še motor letala, kar bodo skušali še v letošnjem letu.

Razbitine letala bodo skupaj z manjšo razstavo o tem letalu in predstavitvijo arheoloških izkopavanj že na ogled javnosti med letošnjim festivalom.

V okviru festivala si bodo ljubitelji letalstva lahko ogledali še eno pridobitev Parka vojaške zgodovine, in sicer vojaško trenažno letalo UTVA Aero 3, ki ga je Park odkupil od Aerokluba Josip Križaj Ajdovščina. Letala Aero 3 so prvič poletela leta 1956 in so služila šolanju vojaških pilotov, kasneje pa so bila dodeljena letalskim klubom širom Jugoslavije. Na njih so tako leteli in pridobivali znanje tudi številni slovenski piloti.

Festivalsko ponudbo bosta obogatili še dve tematski razstavi, in sicer razstava Ljubljanska letalska stotnija, ki jo je pripravil Vojaški muzej Slovenske vojske, in fotografska razstava Letala in helikopterji Slovenske vojske (SV). Še večje zanimanje obiskovalcev bo najbrž pritegnila predstavitev helikopterjev 15. polka, ki se bo tako v soboto kot nedeljo predstavil na osrednji ploščadi. Statična predstavitev bo v nedeljo popoldne nadgrajena še z dinamično predstavitvijo letalskih enot SV.

Festivalsko dogajanje se bo nadaljevalo v soboto z dnevom odprtih vrat v Vojašnici Stanislava Požarja v Pivki. Poleg pestrega programa v edini tankovski vojašnici SV bo obilica dogodkov tudi v Parku. Pohodniki se bodo lahko udeležili pohoda do podzemne utrdbe Alpskega zidu na Primožu, prikazan bo del vozne tehnike, potekalo bo postavljanje vojaških taborov iz različnih zgodovinskih obdobij, organizirani bodo vodeni ogledi po stalnih in gostujočih razstavah Parka ter ogledi Depojev državnih muzejev.

Višek festivalskega dogajanja bo v nedeljo, ko si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi ponazoritev vojaškega spopada iz druge svetovne vojne. Obiskovalci ne bodo prikrajšani niti za škripanje tankovskih gosenic, saj nameravamo v demonstracijskih vožnjah pokazati vso vozno zbirko Parka. Z demonstracijskimi vožnjami svojih bojnih vozil se bo predstavila tudi SV.

Direktor Parka vojaške zgodovine Janko Boštjančič je še dejal, da so zelo zadovoljni z letošnjo turistično sezono, saj so do konca avgusta zabeležili kar 29,5-odstotno rast obiska. “Prepričani smo, da bodo nove pridobitve privabile še nove obiskovalce in prispevale k nadaljnji rasti in razvoju Parka,” je dodal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine