12.6 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

Federico V. Potočnik, dr. med.: Dokler ne bo cepiva proti COVID-19, moramo preprečiti širjenje okužbe in varovati ranljive

Kot zdravnik specializant infektologije, zaposlen v Splošni bolnišnici v Celju, Federico Potočnik, dr. med., krščanski demokrat, zdravnik in argentinski Slovenec, opozarja, da je nevarnost okužbe z novim koronavirusom resna, in pravi, da se je drugi val že začel. To je njegova zgodba.

 

Dr. Federico Potočnik prihaja iz mešane slovensko-španske družine: po očetu izhaja z Gorenjskega, po mami pa iz Galicije na severu Španije. Družina Potočnik pripada slovenski skupnosti v Buenos Airesu, kjer je Federico tudi preživel otroštvo. Spominja se, da se je njegovim argentinskim sošolcem vedno zdelo nenavadno, da so slovenski otroci celo ob sobotah hodili v šolo. Še bolj pa so se čudili, kako dobro še 4. generacija ohranja jezik, navade in bogato kulturno ustvarjanje Slovenije, sicer tako oddaljene dežele. »Prav zanimivo je bilo, da je mesto Buenos Aires 25. junija pripravilo Slovencem v čast lepo presenečenje: glavne stavbe v prestolnici so zasijale v barvah slovenske zastave. Zelo lepa gesta, ki pokaže, da smo Slovenci v Argentini cenjen in spoštovan narod,« pravi dr. Potočnik.

Mesto, ki nikoli ne spi

Odraščanje v velemestu, ki ima osemkrat več prebivalcev kot Slovenija, je bilo zanj vznemirljivo, poleg tega je Buenos Aires izjemno živahno mesto, kjer se veliko dogaja podnevi in ponoči. Vendar je takšno mesto na meji obvladljivega, meni dr. Potočnik, saj se v zadnjih letih precej razrašča kriminal. Sicer pa je Buenos Aires čudovito mesto, ki je bilo v prvi polovici 20. stoletja med najbogatejšimi na svetu, zato se je vanj priseljevalo veliko ljudi, tudi arhitektov, ki so nato soustvarjali to velemesto. Ker je bilo med njimi veliko Francozov in francoskega sloga graditve, je dobil Buenos Aires sloves južnoameriškega Pariza. »Seveda ne pozabimo na našega Viktorja Sulčiča, ki je zgradil enega najbolj prepoznavnih stadionov na svetu − Bombonera (Boca Juniors),« poudarja dr. Potočnik, ki je po poklicu zdravnik. Prostega časa v poklicu, ki ga opravlja, ni veliko, vendar se, kdar le lahko, odpravi v slovenske gore, saj živimo v eni najlepših držav na svetu: »Ko bi se le tega zares zavedali!«

Drugačna družba

Za dr. Potočnika je bil ne le v zdravniškem poklicu, pač pa tudi v življenju največji vzornik njegov oče, od katerega se je učil modrosti in dostojanstvene drže. Poleg tega pa, vse odkar spremlja javno in politično življenje, izpostavlja delo in pogum Andreja Bajuka, ki je v ključnih trenutkih prišel Sloveniji na pomoč s svojimi mednarodnimi izkušnjami. Dr. Potočniku se zdi škoda, da takratna mentaliteta v Sloveniji ni bila kos temu velikemu človeku. »V mojih aktivnih letih v politiki pa je moj vzor Lojze Peterle, brez katerega sploh ne bi imeli samostojne države,« je še dejal naš sogovorec, ki je kot argentinski Slovenec ob prihodu v Slovenijo začutil, da je družba zelo drugačna, kot je pričakoval: predvsem narodna zavest je zbledela, pridnost in poštenost nista več samoumevni, preobsežna je postala odvisnost od države, kar je jasen vpliv dolgih let v komunistični Jugoslaviji. Ker tega ni želel sprejeti kot nove realnosti, se je že v času gimnazije pridružil Novi Sloveniji.

Delovanje v politiki

V Mladi Sloveniji, podmladku NSi, je bil več let mednarodni sekretar, nato predsednik, v zadnjih letih pa je bil mednarodni sekretar Nove Slovenije. Ves čas je deloval v za izobraževanje mladih. Skupaj s sodelavci je organiziral politično akademijo, okrogle mize, seminarje in delavnice. »Globoko sem prepričan, da je edina pot za uspeh te države v rokah mlade generacije, ki mora biti ustrezno šolana in pripravljena kvalitetno prevzeti oblast. Načrtno je treba peljati Slovenijo iz podpovprečnosti v vrh Evrope in sveta, za kar pa je potrebno znanje,« pravi dr. Potočnik, ki je bil nedavno sprejet na podiplomski študij mednarodnih odnosov na prestižni washingtonski Univerzi Georgetown, zato je z letošnjim letom odstopil z vseh političnih funkcij. 

Po prepričanju je krščanski demokrat in zagovarja krščanske vrednote, ki so pravzaprav civilizacijske vrednote Srednje Evrope. Nadaljuje, da je prav krščanska demokracija postavila temelje za razvoj Srednje Evrope, kasneje pa na teh vrednotah ustanovila in utemeljila Evropsko unijo. V mandatu 2013−2015 je bil v vodstvu YEPP, podmladka Evropske ljudske stranke (EPP), kar je bilo, kot je dejal, pomembno obdobje, v katerem so bile sprejete važne odločitve, kot npr. izbira Jean-Clauda Junckerja za predsednika Evropske komisije. Bili so časi, ko je bilo treba Slovenijo pripeljati v svet in pokazati, kdo smo in kaj zmoremo.

Zdravniški poklic

Dr. Potočnik dela kot zdravnik specializant infektologije v Splošni bolnišnici v Celju, zato sodi v tisto skupino ljudi, ki so v času pandemije novega koronavirusa v prvih bojnih vrstah z boleznijo COVID-19. Tudi sam je dejal, da je bil čas epidemije za vse, ki se ukvarjajo z infekcijskimi boleznimi, zelo stresna izkušnja. Dela in dežurstev je bilo več kot običajno, vse pa je ves čas spremljala tesnoba bližajoče se nevarnosti. Virus so šele začeli spoznavati, še danes je okoli njega polno neznank. Ve se, da povzroča hude dihalne stiske in da jih veliko, predvsem starejših, zaradi tega tudi umre. Mladi običajno prebolijo COVID-19 kot navaden prehlad, vseeno pa prenašajo virus in ga lahko prinesejo domov staršem in starim staršem, ki zbolijo s hudimi znaki okužbe dihal, pripoveduje dr. Potočnik. V drugem valu, nadaljuje, je opaziti, da se mladi manj držijo navodil in ukrepov, kar je zelo narobe! Treba je vedeti, da do poslabšanj prihaja z dvotedenskim zamikom: »Če se danes okužite, čez nekaj dni razvijete simptome in po dodatnem tednu ali dveh lahko pride do takega poslabšanja, da potrebujete bolnišnično zdravljenje,« razloži dr. Federico Potočnik in nadaljuje: »Čas med stikom z virusom in intenzivno terapijo se lahko raztegne tudi na en mesec, in kar gledamo danes, so posledice dogajanja pred dvema tednoma, kar nam nakazuje, da prihajajo težki tedni. Ne morem dovolj močno poudariti, kako pomembno je, da se držimo navodil: kihanje v rokav, nošenje maske, redno umivanje rok in ostajanje doma, če zbolimo.« Dokler ne bo cepiva proti bolezni COVID-19, moramo preprečiti širjenje okužbe in varovati najbolj ranljive. To moramo narediti vsi skupaj in Slovenci smo sposobni ustaviti drugi val brez večjih posledic, je prepričan dr. Potočnik.

Drugi val

Epidemiološka situacija v Sloveniji je jasna: smo prepričljivo v drugem valu epidemije in vse, kar smo naredili do sedaj, je bilo žal le začasno, sedaj začenjamo znova, pravi dr. Potočnik, ki misli, da je bilo odprtje meja napaka, saj so bile prve okužbe uvožene. Zdomci in tuji delavci so hodili k svojim družinam v države nekdanje Jugoslavije, kjer je stanje neprimerljivo slabše, se tam okužili, prišli nazaj in raztrosili okužbo naokrog. To je bilo neodgovorno od njih, oblasti pa bi lahko to predvidele in ukrepale, je kritičen dr. Potočnik in nadaljuje, da smo se v Sloveniji znašli v nenavadnem položaju: prvi val smo solidno obvladali, vlada je razdelila ogromno denarja, kljub temu pa so se začeli protesti, za katere pa ne vidi pametnih razlogov. »Najbolj glasni so vzkliki, ki nasprotujejo vladi samo zato, ker ni leva. To je zame v demokraciji nesprejemljivo, saj se oblast redno menja v skladu z volilnimi rezultati. Ta nestrpnost ne spada v 21. stoletje; glavno vlogo pa ima skrajna levica, ki hujska ljudi proti lastni državi, celo proti častni gardi,« pravi dr. Potočnik. Pri tem se sprašuje, ali bodo kolesarji sprejeli družbeno odgovornost, ko bodo okužbe še naraščale.

Slovenci zmoremo

Slovenci imamo zares srečo, da pripadamo plemenitemu narodu, ki je kljub nehvaležni zgodovini dočakal samostojnost, še meni dr. Potočnik in pravi, da je naša usoda odvisna najbolj od naših sposobnosti in truda. Slovenci smo dovolj sposobni in pridni, da smo lahko kos hitro razvijajočemu se svetu. Po vseh vojnah, genocidu, diktaturi in drugih grozotah so zdajšnje težave obvladljive in jih zmoremo premagati. Želi si, da bi se zavedali vseh svojih talentov in jih razvijali, saj zmoremo zgraditi takšno državo, da nam jo lahko zavidajo daleč naokrog. »S pogumom, z vero vase in s trdim delom − naprej in navzgor,« končuje pogovor dr. Federico Potočnik.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine