-0.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 25 oktobra, 2021

Evropejci lahko še nekaj ur posredujejo mnenje o odpravi poletnega časa

Državljani Evropske unije lahko še danes do poznega večera izpolnijo posvetovalni vprašalnik Evropske komisije o ureditvi poletnega časa. Komisija bo nato predvidoma jeseni obravnavala analizo vprašalnika, ko bo tudi bolj jasno, kaj si želijo Evropejci.

 

Vprašalnik, ki so ga objavili v začetku julija, je v prvih nekaj dnevih podrl rekord. Zaradi navala je najmanj dvakrat pokleknila spletna stran in so morali okrepiti strežnike. V prvih dveh tednih ga je rešilo več kot milijon državljanov EU.

Komisija bo predvidoma jeseni pridobila analize posvetovalnega vprašalnika, ki pa ni referendum. Po obravnavi bodo podatke posredovali Evropskemu svetu in Evropskemu parlamentu. Možne so tri rešitve – da vse države članice bodisi ukinejo oz. obdržijo poletni čas, da se vsaka država članica sama na isti dan odloči, kateri čas bi raje imela ter da se ne naredi nič.

K reševanju spletnega vprašalnika so sicer pozvali okoli 500 milijonov državljanov EU. Z izraženim mnenjem glede premikanja ure dvakrat letno pa lahko aktivno prispevajo k debati.

Vprašalnik je dostopen na spletni strani https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/2018-summertime-arrangements?surveylanguage=SL

Oceno direktive je z resolucijo o poletnem času februarja letos zahteval Evropski parlament, ki je od komisije zahteval tudi pripravo sprememb, če bodo potrebne.

Po zakonodaji EU o ureditvi poletnega časa je treba ure premakniti dvakrat letno, da bi upoštevali spreminjanje dolžine dnevne svetlobe in izkoristili razpoložljivo svetlobo v določenem obdobju. Ureditev poletnega časa na ravni EU velja od leta 1980 in zagotavlja enoten pristop glede premika ure na enotnem trgu. Države EU so neodvisno od ureditve poletnega časa razvrščene v tri različne časovne pasove.

Zadnje novice

Sorodne vsebine