12.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

EU želi zakonsko olajšati popravila elektronike in bele tehnike

EU načrtuje zakonodajo, ki bi od proizvajalcev svetil, televizijskih sprejemnikov in večjih gospodinjskih aparatov zahtevala proizvodnjo izdelkov z daljšo življenjsko dobo. Poleg tega bi morali izdelavo prilagoditi tako, da bi bila popravila lažja, obenem pa zagotoviti rezervne dele tudi po preteku garancijskega roka. Podobno načrtujejo tudi v ZDA.

 

Ukrep je predvsem okoljevarstvene narave, saj hitro pokvarljivi gospodinjski aparati in elektronika kot odpadki predstavljajo veliko breme. Poleg tega, da je njihova količina velika, so lahko nekateri sestavni deli posebej škodljivi okolju, je poročal britanski BBC.

Evropski okoljski ministri tako načrtujejo zakonodajne spremembe, ki bi od proizvajalcev svetil, televizijskih sprejemnikov in večjih gospodinjskih aparatov zahtevale proizvodnjo izdelkov z daljšo življenjsko dobo in lažje servisiranje.

O podobnem ukrepu razmišljajo tudi v 18 ameriških zveznih državah. Tam je ideja posledica kritik v javnosti, da za številne pripomočke ne morejo najti rezervnih delov oz. navodil za popravilo, čeprav naj bi šlo za osnovne servisne postopke.

Študija, izvedena v različnih državah, je pokazala, da je delež elektronskih naprav za gospodinjstvo, ki so prenehala delovati v petih letih, med letoma 2004 in 2012 zrasel s 3,5 na 8,3 odstotka. Več kot deset odstotkov zavrženih pralnih strojev je bilo mlajših od petih let.

Rezultati druge študije pa kažejo, da bi povprečni pralni stroj zaradi visokih izpustov ogljikovega dioksida v proizvodnem procesu v primeru 20-letne življenjske dobe v primerjavi s hitreje pokvarljivo napravo omogočil prihranek 1,1 tone ogljikovega dioksida.

Predlog je pričakovano naletel na buren odziv proizvajalcev, ki predlagateljem očitajo prestroge ukrepe. Opozarjajo tudi, da bi uvedba novosti zavrla inovativnost, saj bi morali tehnologijo preveč poenostaviti. Mnogi obenem opozarjajo, da so novejše naprave toliko bolj energetsko učinkovite, da je zamenjava starih bolj smiselna.

Zadnje novice

Sorodne vsebine