17 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

EU dosegla politični dogovor o evropski spletni domeni

Evropski parlament, Svet EU in Evropska komisija so dosegli politični dogovor o reviziji uredbe o vrhnji domeni .eu. Po novih predpisih bodo lahko državljani EU in Evropskega gospodarskega prostora domeno registrirali tudi zunaj EU ne glede na državo bivanja. Revizija prinaša tudi boljšo strukturo upravljanja domene in posodobljen pravni okvir.

Podpredsednik za enotni digitalni trg Andrus Ansip ter evropska komisarka za digitalno ekonomijo in družbo Mariya Gabriel sta poudarila, da bo posodobitev pravnega okvira omogočila prilagajanje hitrim spremembam na trgu.

“Pričakujemo, da bo domeno .eu uporabljalo vse več posameznikov in podjetij, ki bodo lahko s tem tudi prek spleta izpostavili svojo evropsko identiteto, in sicer na način, ki pooseblja večjezičnost, zaščito zasebnosti in varnost,” sta dejala po navedbah Evropske komisije.

Domeno .eu od leta 2003 upravlja zasebna, neodvisna in neprofitna organizacija EURid. Komisija je aprila predlagala revizijo uredbe v sklopu strategije za enotni digitalni trg.

Zadnje novice

Sorodne vsebine