19.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Duhovnik Sebastjan Valentan, večkrat gost intervjujev v Demokraciji, je postal novi doktor cerkvenega prava s področja medijev

V četrtek, 10. decembra, je na Univerzi Svetega Križa v Rimu predstavil in zagovarjal doktorsko nalogo iz cerkvenega prava duhovnik mariborske škofije Sebastjan Valentan, ki je od avgusta letos župnik v Malečniku pri Mariboru. Kot poroča portal Vatican News, je zagovor uspešno opravil in potem, ko je javno izpovedal vero, dobil naslov dr. Sebastijan Valentan. Petčlanski senat Fakultete za cerkveno pravo je menil, da se doktorska naloga objavi v celoti.

 

Dr. Valentan, sicer tudi sodelavec metropolitanskega cerkvenega sodišča v Mariboru ter znanstveni sodelavec več akademskih ustanov, je za tednik Demokracija doslej dal že več intervjujev. Pred drugim valom epidemije je predstavil tudi prenovljene katakombe v Malečniku, o čemer smo objavili tudi reportažo.

Kot še poroča vatikanski spletni portal, doktorska disertacija nosi naslov »Vera in pravice vernikov v sredstvih družbenega obveščanja v Sloveniji – zakonodaja in izzivi«. Gre za študij pravnih normativov s področja medijske zakonodaje, znotraj katerih išče svoje mesto tudi glas vernika in Cerkve. V tej konstelaciji stopimo na polje verske svobode kot temeljne človekove pravice, povzete v več mednarodnih aktih in izjavah.  Da bi bilo delo kar najbolj izvirno in celovito, smo sledili diahronemu pristopu in uporabljali komparativistično in zgodovinsko metodo, ki jo je seveda podpirala znanstvena analiza, še poroča portal.

Več si lahko preberete TUKAJ.

 

Čestitkam ob uspešnem zagovoru doktorske disertacije se pridružuje tudi uredništvo Demokracije.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine