12.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Dr. Jože Možina: “Cerkev se je vojne bala, komunistična partija pa je v njej videla priložnost.”

“Za temi velikimi besedami upora proti okupatorji vidimo, da je bil pravzaprav fokus nasilja obrnjen bolj kot proti okupatorju, proti slovenskemu – domačemu in civilnemu prebivalstvu,” opisuje revolucionarno gibanje med drugo svetovno vojno novinar, voditelj in avtor dokumentarnih filmov dr. Jože Možina. V knjigi Slovenski razkol opisuje stanje pred in med drugo svetovno vojno v Sloveniji. Knjiga je nastala skozi leta raziskovanja, v kateri se je osredotočil na slovenskega človeka v slovenskem okolju v tistem času. 

 

Jože Možina se je rodil v Dobravljah v Vipavski dolini leta 1968. Zaposlen je kot novinar, voditelj in avtor dokumentarnih filmov na Televiziji Slovenija. V letih od 2006 do leta 2010 pa je bil tudi njen direktor. Po izobrazbi je doktor zgodovinskih znanosti in diplomirani sociolog kulture. Uveljavil se je kot eden najprodornejših raziskovalcev slovenske pol pretekle zgodovine, še posebno v televizijskem mediju. Je avtor dokumentarne serije Pričevalci, voditelj oddaje Intervju in režiser nekaterih najbolj markantnih dokumentarnih filmov v slovenskem prostoru. Med drugim so njegovi filmi: Škof Rožman – zločinec ali žrtev; Dosje Slobodan Milošević; Zločin, ki ne zastara; Zamolčani – Moč preživetja; Uročeno zavetje; Čas vojne; Angola: Dežela obljub; Skrivnostna celina; Urok Depale vasi; Katastrofa ob jezeru Kivu; Svetloba temnih obrazov in Pedro Opeka, dober prijatelj.

Možina je prejel številne nagrade v Sloveniji, dvakrat Jurčičevo nagrado, Gong popularnosti in Gong ustvarjalnosti za posebne dosežke. V ZDA je prejel nagrado za najboljšega režiserja dokumentarnih filmov na festivalu ITN v Hollywoodu, v Kanadi nagrado za odličnost na področju filmske umetnosti in v Indoneziji nagrado za najboljši dokumentarni film, posebno nagrado žirije. Leta 2014 je za svoje dokumentarne filme prejel nagrado Prešernovega sklada. Možina pravi, da je bil odziv na njegovo knjigo silovit po vseh plateh, česar ni pričakoval. “Knjiga je šla po izdaji še štirikrat v tisk in nismo mogli verjeti skupaj s sodelavci, da bo izšlo tako hitro,”  poudarja in pove, da je šla knjiga v enem letu kar petkrat v tisk. Medtem pa so se vrstile še predstavitve knjige, ki jih je bilo 25 in na katerih je doživel nadpovprečno obiskanost – veliko ljudi moralo celo stati pred dvorano. “Takega odziva nismo pričakovali,” še poudarja.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine