17.1 C
Ljubljana
nedelja, 28 maja, 2023

Dobra vest za promocijo države: Izgradnja Hiše kranjske čebele v polnem zagonu

Piše: Nina Žoher

Iz starodavnega mesta Višnja Gora, ki je znano po legendi o polžu in Jurčičevi Kozlovski sodbi, nastaja projekt ApiLab – Hiša kranjske čebele. Gre za projekt, ki je izrednega pomena za dvig kompetenc malih in srednjih podjetij, promocijo Občine Ivančna Gorica, čebelarstva in promocijo države.

Na objektu, kjer se je nekdaj v Višnji Gori nahajala srednja šola, potekajo gradbena dela v polnem zagonu. Na objektu ApiLab –  Hiše kranjske čebele je trenutno zaključenih večina strojnih in elektro inštalacij ter izvedena obdelava stropov in sten. V pritličju in nadstropju pa se izvajajo slikopleskarska dela.

Foto: Gašper Stopar
Foto: Gašper Stopar

V prostorih mansarde, kjer se bodo po zaključku projekta nahajala kapacitete za prenočitev, se je pričela izdelava nastanitvenih modulov s sanitarijami. Ob tem se bodo vzporedno izvajali še razvodi za prezračevanje in električne inštalacije. Na zunanji strani objekta se nahaja obnovljena fasada s končnim dekorativnim slojem.

Zaključena so tudi dela na ostrešju objekta s klasično streho in deloma s panoramskimi okni, ki nudi prečudovit razgled s pogledom na višnjegorsko mestno jedro in njegovo okolico. Ker je pred dnevi prišlo do demontaže gradbenega odra in žerjava, je to omogočilo začetek izvedbe zunanje ureditve okolice objekta in obeležja kranjske čebele.

Foto: Gašper Stopar
Foto: Gašper Stopar

Dejstvo je, da imajo čebele v naravi pomembno vlogo za obstoj človeštva. Projekti, kot je ta, pa so nedvomno pomembni zato, ker je čebelarstvo močno zasidrano v slovensko tradicijo. Za enega največjih poznavalcev čebel v Sloveniji velja Anton Janša, ki je bil prvi čebelarski učitelj na dvoru habsburške cesarice Marije Terezije. Na podlagi uvajanja metod v čebelarstvu je povzročil pravo revolucijo, h katerim še dandanes stremijo marsikateri čebelariji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine