8.2 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Deževje marsikje povzročalo težave, na Koroškem dva plazova

Zadnje deževje je povzročilo nekaj težav po Sloveniji. Republiški center za obveščanje je zabeležil 55 dogodkov, v katerih poškodovanih oseb in živali ni bilo, nastala pa je gmotna škoda. Aktiviranih je bilo 45 prostovoljnih gasilskih društev in 13 poklicnih enot. Na Koroškem sta se sprožila dva plazova na območjih občin Prevalje in Podvelka.

 

V občini Podvelka je zdrsnil zemeljski plaz v velikosti okoli 40 kvadratnih metrov, ki je ogrožal delovni stroj. Prostovoljni gasilci so delovni stroj odstranili na varno. O dogodku so bile obveščene pristojne službe, sanacija plazu pa se bo nadaljevala danes.

V občini Prevalje se je zaradi močnega deževja sprožil zemeljski plaz z nekaj manjšimi drevesi. Gasilci so zavarovali kraj dogodka in s pomočjo delovnega stroja s ceste odstranili približno 16 kubičnih metrov zemljin ter podrta drevesa.

V občini Črna na Koroškem je zaradi močnega deževja meteorna voda zalivala kletne prostore stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci, prav tako so gasilci priskočili na pomoč v Radljah ob Dravi, kjer je zaradi močnega deževja začela puščati streha na večstanovanjskem objektu. Gasilci so s folijo prekrili približno 40 kvadratnih metrov strehe.

Tudi drugod po Sloveniji, med drugim ponekod na Primorskem, Dolenjskem in Štajerskem, je minulo noč zaradi obilnih padavin meteorna voda zalivala kletne prostore poslovnih in stanovanjskih objektov, podrlo se je nekaj dreves, zaradi povečanih vodotokov pa so reke prestopile bregove in poplavljale cestišča, še kažejo podatki centra za obveščanje.

Danes bodo še poplavljale nekatere reke na območju Dolenjskega krasa ter Ljubljanica na Ljubljanskem barju in Krka v srednjem in spodnjem toku, opozarjajo na Agenciji RS za okolje. Dopoldne se v vzhodni Sloveniji še obetajo obilnejše padavine, padlo bo od 20 do 40 litrov dežja na kvadratni meter.

Poplavljanje rek bo predvidoma na območjih pogostih poplav. Pretok Ljubljanice se bo ustalil predvidoma že čez dan, pretok Krke v spodnjem toku pa zvečer.

Danes bo na zahodu zmerno do pretežno oblačno in povečini suho. Drugod bo oblačno, občasno bo še deževalo. Do večera bo dež povsod ponehal. Pihal bo severni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 16, na Primorskem okoli 19 stopinj Celzija.

V petek in soboto bo deloma sončno in topleje. Verjetnost popoldanskih ploh bo majhna. Ponekod bo pihal severovzhodni veter. Tudi v nedeljo bo sončno, popoldne bodo krajevne plohe ali nevihte.

Zadnje novice

Ste videli nesrečo?

Sorodne vsebine