7.5 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Darilo za Prekmurje ob stoletnici združitve z matico: Murska Sobota bo prihodnje leto gostila prvi slovenski festival mladih po vzoru Medžugorja

Kot kaže, se bo praznovanje stoletnice združitve Prekmurja z matično domovino na svoj način nadaljevalo tudi prihodnje leto. Murskosoboški škof Peter Štumpf je namreč teden dni po osrednji slovesnosti v Beltincih preko svojega facebook profila sporočil, da bo Murska Sobota prihodnje leto med 15. in 17. majem gostila prvi slovenski Festival mladih po vzoru tistega iz Medžugorja.

 

»Vesel sem, da lahko sporočim veselo novico za soboško škofijo, ter za Cerkev v Sloveniji. Naslednje leto od 15.5.-17.5.2020 bo v Murski Soboti potekal prvi Mladifest v Sloveniji, duh Međugorja se želi prenesti tudi v Mursko Soboto in Slovenijo: križev pot, češčenje Najsvetejšega, pesmi, maša, mladi, spoved. Skupaj z mladimi želim preživeti ta milostni trenutek, med nas prihaja tudi župnik iz Međugorja fra Marinko Šakota,« je sporočil škof Štumpf. Kot je še zapisal, bodo povabili mlade tudi iz sosednjih držav.

Festival mladih v Medžugorju (izv. Međugorje), imenovan tudi Mladifest, je sicer vsako leto med prvim in šestim avgustom in sicer že od leta 1990 dalje. Organiziral ga je sedaj že pokojni frančiškanski pater Slavko Barbarić, pod njegovim duhovnim vodstvom se je Medžugorje tudi razvilo kot romarsko središče, ob tem je uporabil svoje izkušnje iz podobnega dogodka za hercegovsko mladino v Širokem Brijegu, festivalu v Medžugorju pa je dal mednarodni značaj. Letos so se festivala udeležili mladi iz 80 držav po vsem svetu, somaševalo je tudi rekordno število duhovnikov, tudi zasedba škofov in kardinalov je bila letos zelo konkretna, saj so mlade nagovorili celo najvišji predstavniki Svetega sedeža. Že pred nekaj leti so začeli »podružnice« festivala organizirati tudi v drugih državah, letos je bil na Hrvaškem v škofiji Sisak.

Murska Sobota bo tako prva, ki bo v Sloveniji gostila festival mladih. Poskusno so ga sicer uvajali že 14. marca 2015 v ljubljanski župniji Dravlje, prav na dan, ko je bil za mariborskega nadškofa imenovan Alojzij Cvikl – slednji pa je bil, zanimivo, nekdaj tudi kaplan v Dravljah.

Kot menijo poznavalci, je vesela novica o prvem slovenskem Festivalu mladih zelo verjetno povezana tudi z nedavnim obiskom sarajevskega nadškofa kardinala Vinka Puljića, ki je somaševal v Beltincih in je takrat spregovoril tudi nekaj besed. Kardinal Puljić je namreč kot predsednik škofovske konference BiH vodil eno od večernih bogoslužij v Medžugorju v času festivala mladih, po vsej verjetnosti se je pred tednom dni o tem pogovarjal tudi s škofom Štumpfom, ki sicer prihaja iz vrst salezijancev, osrednja karizma te redovne skupnosti pa je prav pastorala mladih. Iz vrst salezijancev sicer prihaja tudi beograjski nadškof Stanislav Hočevar, pa tudi nekdanji vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, ki je leta 2010 vodil osrednjo slovesnost evharističnega kongresa v Celju, ko je bil mučenec Alojzij Grozde tudi uradno razglašen za blaženega.

Pater Marinko Šakota, župnik v Medžugorju (foto: Facebook)

Kardinal Vinko Puljić (foto: Wikipedia)

Murskosoboški škof Peter Štumpf je teden dni po praznovanju stoletnice združitve Prekmurja z matico povabil na festival mladih v Murski Soboto. (foto: Polona Avanzo)

Zadnje novice

Sorodne vsebine