17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Danes v osrednji in vzhodni Sloveniji možne nevihte z močnimi nalivi, nevihte že včeraj povzročile precej škode

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je danes popoldne, zvečer in v noči na četrtek predvsem v osrednjem in vzhodnem delu države mogoče pričakovati pogoste nevihte s krajevno močnimi nalivi. Ob tem se lahko pojavijo tudi močnejši sunki vetra in toča, možni so hitri porasti hudournikov in zastoji meteorne vode.

 

Kot so opozorili na Arsu, bodo popoldan, zvečer in ponoči ob močnejših nevihtah hitro narasli manjši vodotoki in hudourniki. Ponekod lahko pride do razlivanj. Pojav je možen v večjem delu države, še posebno pa v osrednji in vzhodni Sloveniji, so pojasnili.

Torkova neurja povzročila precej težav marsikje po državi

Obdobje nestabilnega vremena se nadaljuje in z njim tudi neurja, ki so letos že prizadela številne predele Slovenije. V torek so neurja z močnim dežjem in ponekod tudi točo, ki so se začela v popoldanskem času in ponekod pojavljala še pozno v noč, težave povzročala predvsem v Zasavju, Poljanski dolini, Posavju, na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju.

Okoli 17. ure so se težave začele v Zasavju in Poljanski dolini. Po podatkih centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje je močno neurje s točo takrat zajelo Občino Zagorje ob Savi. V Zagorju, Kisovcu, Lokah pri Zagorju, Šemniku, Čolnišču, Izlakah, Šklendrovcu in Mošeniku je poplavilo okrog 20 stanovanjskih hiš, tri bloke, Osnovno šolo Kisovec, trgovini v Kisovcu in Zagorju ter nekaj gospodarskih poslopij. Na ceste se je sprožilo več plazov. Zaradi naplavin je bila polovično zaprta regionalna cesta Trbovlje-Zagorje, cesta Šklendrovec-Podkum pa je bila zaradi plazu popolnoma zaprta.

Delno zaprte in poškodovane so ceste Mošenik-Podkrnice, Čolnišče-Mala peč in v Znojilah. V Spodnjem Šemniku je hudournik spodjedel cesto na dolžini 100 metrov in je popolnoma zaprta. Zaradi močnih nalivov je treba preventivno prekuhavati vodo v Šemniku, na Lokah pri Zagorju in v krajevni skupnosti Jože Marn.

V intervencijah so skupno sodelovali 103 gasilci iz PGD Zagorje-mesto, Loke, Šentlambert, Izlake, Čolnišče, Čemšenik in Kotredež. Pri odpravljanju posledic neurja so sodelovali še delavci Javnega komunalnega podjetja Zagorje in Cestnega gradbenega podjetja Kisovec.

V Občini Trbovlje je zaradi močnega neurja poplavilo kletne prostore bloka, trgovine, dveh poslovnih prostorov, telovadnice Osnovne šole Trbovlje in dvorane Glasbene šole. Gasilci so črpali vodo iz poplavljenih objektov in čistili odtočne jaške. V Bevškem je odtrgalo del regionalne ceste Trbovlje-Zagorje. Močno je poškodovan tudi odsek ceste Rovte-Planinska vas. V intervencijah je sodelovalo skupaj 25 gasilcev iz Gasilskega zavoda Trbovlje in Prostovoljnega gasilskega društva Trbovlje-mesto. Pri odpravljanju posledic neurja so sodelovali še delavci trboveljskega komunalnega podjetja in Cestnega gradbenega podjetja Kisovec.

V Občini Gorenja vas-Poljane je okoli 17. ure močan veter odkril več streh stanovanjskih hiš. Malo pozneje so se težave zaradi vremena začele na Koroškem. V Slovenj Gradcu je veter odkril del strehe industrijskega objekta, zaradi obilnega dežja so imeli gasilci nekaj dela s črpanjem vode in čiščenjem zamašenih jaškov. Regionalna cesta v Sv. Primožu v Občini Muta je bila zaradi podrtega drevesa nekaj časa zaprta, na Selovcu v Občini Dravograd pa je meteorna voda na dvorišče stanovanjske hiše nanosila zemljo in blato.

Okoli 18. ure so se težave začele na območju Zreč in Mozirja ter Slovenske Bistrice, kjer so imeli težave zaradi močnega vetra in meteornih voda.

Gasilci so imeli polne roke dela tudi v Posavju, ki ga je vremenska fronta dosegla okoli 19. ure in se je nadaljevala vse do polnoči. Gasilci so v Podvrhu v Občini Sevnica čistili strugo potoka, ki je ogrožal gospodarski objekt. Nanosi materiala in podrta drevesa so zaprli nekaj cest v občinah Kostanjevica na Krki, Krško, Brežice in Sevnica. Med 18. in 18.30 je na širšem območju Krškega padala toča, ki je povzročila škodo predvsem na poljščinah.

Pozneje se je neurje preselilo nad Štajersko in Prekmurje. Težave so imeli na območju Ljutomera in Lendave, kjer so imeli gasilci največ dela z izčrpavanjem vode, čiščenjem odtočnih jaškov in odstranjevanjem naplavin s cest. Okoli 20. ure je meteorna voda zalila tudi prostore gasilskega doma v naselju Podgradje.

Težave zaradi meteornih voda, odkritih streh in podrtih dreves so po 19. uri imeli tudi na Ptujskem in Ormoškem. Gasilci so morali prekrivati odkrite strehe v Velikem Brebrovniku, Lešnici, Svetem Tomažu, Strmcu pri Ormožu, Dobrovščaku, Grabah v Občini Središče ob Dravi ter v naseljih Stanovno in Veličane v Občini Ormož. Težave zaradi meteorne vode so imeli v Gornjih Ključarovcih v Občini Sveti Tomaž in v Cvetkovcih v Občini Ormož.

V Lešnici v Občini Ormož se je na poti na intervencijo prevrnilo vozilo gasilcev iz Ivanjkovcev; vozilo so postavili nazaj na kolesa, iz vozila je izteklo 30 litrov nafte, voznika, ki se je v nesreči poškodoval, pa so oskrbeli v zdravstvenem domu.

Na območju Občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah so gasilci s cestišča odstranili in razžagali drevo ter počistili blato in kamenje z nekaterih cestnih odsekov. Podrta drevesa so delo gasilcem povzročila tudi v občinah Sveti Tomaž in Ormož.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine