22.9 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

Danes prvi poletni in najdaljši dan v letu

S Sončevim obratom ali solsticijem bo danes nastopil prvi poletni dan. Letos je dan poletnega solsticija nastopil dan prej kot minula leta, saj smo v prestopnem letu. Da poletje prihaja, pa zagotavlja tudi Agencija RS za okolje. Danes bo tako večinoma sončno z možnimi popoldanskimi plohami in nevihtami ter temperaturami do 27 stopinj Celzija.

 

Sončev obrat ali solsticij bo danes po srednjeevropskem času, torej tudi v Sloveniji, ob 23.45. Danes bo tako najdaljši dan v letu. A to ne pomeni, da se danes začenja tudi meteorološko poletje, vanj smo namreč stopili že v začetku junija.

Kot so v četrtek na Arsu zapisali na svojem Twitter profilu, se bo prihodnji teden ob sončnem vremenu temperatura v notranjosti približala 30 stopinjam, na Primorskem pa bo segla še kako stopinjo višje.

V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno, predvsem na vzhodu bodo možne manjše krajevne padavine. Ponekod bo zapihal severni do severozahodni veter. V ponedeljek in torek bo sončno in topleje. V ponedeljek bo pihal okrepljen severni do severozahodni veter.

Na eni od astrologiji posvečenih spletnih straneh je moč prebrati, da je pred nami energijsko najintenzivnejši konec tedna v tem letu. Zaznamovala ga bosta namreč tako poletni solsticij kot nedeljski sončni mrk v znamenju raka. Pri tem opozarjajo, da bomo zaradi tega lahko v prihodnjih dneh zelo občutljivi in se na bo zdelo, kot da se nam dogaja preveč, kot lahko prenesemo.

V slovenski ter evropski tradiciji je na dan sončnega obrata potekalo kresovanje. Marsikje ob poletnem solsticiju potekajo različna praznovanja, v Evropi je prav gotovo med najbolj poznanimi praznovanje v britanskem Stonehengu, kjer se zbere večtisočglava množica ljudi, ki pričaka jutro. Kot navaja Delo, sonce ob poletnem sončnem obratu vzhaja vzdolž osi, ki spomenik simetrično deli na pol. Letos pa bo to mogoče opazovati v živo prek spleta, kar iz domačega naslanjača.

Zadnje novice

Sorodne vsebine