17.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Danes je pustni torek, vrhunec pustnih norčij, jutri se s pepelnico začenja post

Pustne norčije bodo na današnji pustni torek dosegle vrhunec. Po več krajih bodo priredili pustne povorke, med njimi v Postojni, Ankaranu, Kamniku in Velenju. Pusta bodo večinoma že pokopali, tako denimo na Ptuju, s čimer se bo končalo tamkajšnje Kurentovanje.

V Mariboru bo poleg sklepnega dela letošnjega Kurentovanja potekalo tudi tradicionalno mestno pustovanje, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine Maribor. Pustno rajanje bodo nadalje pripravili v Celju in Novi Gorici. V Slovenj Gradcu bo tradicionalno pustno srečanje občin Slovenj Gradec, Velenje in Mislinja, ki ga bodo končali s pokopom Pusta.

Med tradicionalnimi pustnimi liki bodo dejavni mozirski pustnaki, ki bodo že ob 6. uri prebudili prebivalce z budnico, oblast v občini pa bo prevzela pustna vlada, je za STA povedalo tamkajšnje Pustno gobezdalo.

Pozno popoldne bo sledila karnevalska povorka, opolnoči pa bo Pusta konec in začela se bo pepelnična sreda, ko velja strogi post.

Cerkljanski laufarji bodo odkopali veliko drvarsko kladivo – bot in z njim pokončali Pusta, krivca za vse težave, ki so se zgodile v minulem letu. S Pustovo smrtjo pa se bo končalo tudi pustovanje v Drežnici.

Pust je v skladu z izročilom namreč odgovoren za nespametna početja v minulem letu in za napake v skupnosti, za kar mora plačati z življenjem. Po pojasnilih etnologov lutko pusta ponekod položijo na pare, jo v šali kropijo, uprizorijo pustni pogreb in lutko zažgejo, pokopljejo, ustrelijo, jo vržejo v vodo ali obesijo. Šega pustnega pogreba, ki je priložnost za kritiko skupnosti, so v drugi polovici prejšnjega stoletja poznali po vsej Sloveniji razen na vzhodnem Štajerskem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine