18.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Danes je debeli četrtek pred pustnim torkom

Na današnji četrtek pred pustnim torkom, v ljudskem jeziku znan kot debeli četrtek, se mora miza po izročilu šibiti pod mastnimi in nasitnimi jedmi. Na jedilniku so denimo svinjsko suho meso, potica z nadevom iz ocvirkov in krofi. Ponekod se bodo začela tudi večdnevna pustovanja, tako v Cerknici in Mozirju.

 

“Za debeli četrtek je na Gorenjskem najbolj primerna jed kmečka pojedina, ki jo sestavljajo kranjska klobasa, prekajena rebrca, svinjska pečenka, kislo zelje in cmoki,” so za STA povedali v eni od gostiln z dolgoletno tradicijo na območju Šenčurja pri Kranju. Po glavni jedi pa pride na mizo “ocvirkovca”, torej ocvirkova potica oz. potica z nadevom iz ocvirkov.

Podobno velja v Cerknici na Notranjskem. Na mizi mora biti na ta dan suho meso, denimo kuhana ali pečena prekajena svinjska krača, s kislim zeljem, kislo repo in praženim krompirjem, so za STA povedali v eni od tamkajšnjih gostiln, kjer gostom radi ponudijo krajevno značilne jedi.

Značilna ocvrta sladka jed v pustnem času so krofi, ki pa so del pustnega časa na slovenskem območju postali šele v prvi polovici 20. stoletja. Uvajali so jih namreč gospodinjski tečaji.

Na dunajskem dvoru naj bi leta 1815 pojedli osem do deset milijonov krofov, navajajo etnologi. Opozarjajo pa, da so sladico, podobno današnjim krofom, poznali že v starem Rimu, saj jo je v svoji kuharici navajal Apicij iz prvega stoletja našega štetja.

Ponekod se bodo danes začela večdnevna pustovanja. Butalci bodo v Cerknici po pravilih organizirali revolucionarni prevzem oblasti. Oblast bo iz rok župana Občine Cerknice prevzel Župan Butalski. Sestavni del današnjega dogajanja bo tudi žaganje babe. S prežaganjem lesenega hloda bodo skočili v pustni čas. V Mozirju, kamor Pust mozirski vabi že več kot stoletje, pa bodo tudi letos s predajo trških pravic začeli pustovanje na debeli četrtek.

Zadnje novice

Sorodne vsebine