9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Danes binkoštni praznik in zaključek velikonočnega liturgičnega časa

Kristjani petdeseti dan po veliki noči obeležujejo binkošti, s katerimi zaključujejo velikonočni čas. S praznikom obeležujejo prihod Svetega Duha, ki je po navajanju Svetega pisma prišel nad zbrane učence in Marijo, ter ustanovitev Cerkve, potem ko je Jezus deset dni prej odšel v nebesa in pred tem obljubil prihod Svetega Duha. V več evropskih državah obeležujejo tudi binkoštni ponedeljek, ki je dela prost dan. Katoliška Cerkev je na ta dan uvedla praznik Marije, Matere Cerkve.

 

Po učenju Katoliške cerkve Sveti Duh skupaj z Očetom in Sinom tvori sveto trojico, pri čemer gre za enega Boga v treh različnih osebah. Več o tem TUKAJ.

Po binkoštih – pojem izvira iz grške besede pentekoste, petdeseti – se v Katoliški cerkvi nadaljuje liturgični čas med letom, ki traja do konca cerkvenega liturgičnega leta oziroma do začetka adventnega časa (običajno je to konec novembra ali začetek decembra). Na binkošti v cerkvah velikonočno svečo z oltarnega prostora odnesejo h krstnemu kamnu (ponekod tako naredijo že za vnebovhod), duhovniki in drugi sodelavci pa pri bogoslužju nosijo liturgična oblačila v rdeči barvi. Po binkoštnem prazniku pa je osrednja liturgična barva, razen za praznične dni in liturgično obhajanje godov svetnikov, spet zelena.

Binkošti so v Katoliški cerkvi poleg velike noči, božiča in Marijinega vnebovzetja eden od štirih največjih praznikov. V Nemčiji, Avstriji, Franciji, Švici in na Madžarskem pa imajo na binkoštni ponedeljek tudi dela prost dan.

Evangeličani binkoštni dan namreč razumejo kot ustanovni dan Cerkve in ga zaradi njegove pomembnosti obhajajo dva dneva.

Prav tako so binkošti velik praznik pri pravoslavnih vernikih. Letos ga enako kot veliko noč obhajajo en teden pozneje kot katoliki in evangeličani.

Na binkošti slavijo svoj župnijski praznik tudi nekatere župnije (Celje-Sv. Duh, Sv. Duh pri Škofji Loki, itd.), letos zaradi posledic epidemije v precej skromnem obsegu. ž

S koncem meseca maja – na zadnji majski dan je sicer praznik Marijinega obiskanja Elizabete, ki pa se zaradi binkošti letos liturgično ne obeležuje – pa se končuje tudi letošnja šmarnična pobožnost. Mesec junij pa je posvečen češčenju Jezusovega Srca.

Zadnje novice

Sorodne vsebine