5.8 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Čudeži se dogajajo tudi pri nas – Botrinja, iz roda v rod

V četrtek, 19. aprila je bilo v prostorih barke v Zbiljah in v organizaciji društva Sorško polje prvo javno predavanje Botrinja – o pripravah in prehrani za mamico po porodu.

Predavateljica Mirjam Kopše je posebej poudarila, da želi z vsemi nasveti in recepti obuditi lepo navado, da sorodstvo poskrbi za sveže kuhano hrano otročnici vsaj tri tedne, mesec dni po porodu. Še bolje, da se skuha kar za vso družino, še posebej, če je to prvi otrok. tako se mladi starši res lahko posvetijo drug drugemu in jim je to najlepše darilo.

predavanje je bilo v obliki praktičnih nasvetov razdeljeno na več tem; o nujni kuhinjski higieni, katere rastline čistijo zrak po prenovi sobe ali stanovanja za prihod novorojenčka, kaj je dobro, da mladim staršem podarimo od kuhinjske opreme in pripomočkov. poudarek je bil na lesenih kuhalnicah in deskah, posebej za kuho mlečne hrane in posebej za zelenjavo oz. meso. O tem, da se v času po porodu obvezno prelika posteljno perilo, kuhinjske krpe, kar velja med mlajšo generacijo za zastarelo navado. O tem kje kupovati lokalno in sezonsko hrano in posamezne recepte preizkusiti že pred rojstvom otročka, če mamici teknejo ali morda ne.

Največ govora je bilo o prehrani, ki jo lahko že vnaprej načrtujemo. katere čaje naberemo za dobro počutje otročnice, katera hrana spodbuja mleko, katero sadje vkuhamo kot kompote in pripravke vnaprej. Ker je bil glavni poudarek na vsak dan sveže pripravljeni hrani, je bilo povedano česa več posejemo, pridelamo na vrtu, da bo mamica lahko čim dalj dojila.

Na koncu je bila pokušina jedi, ki jih mamici lahko ponudimo takoj prve dni po porodu in jih bodo z veseljem deležni tudi očki in otroci.

Glavni poudarek predavateljice ob zaključku je bil, da obudimo lepo navado in bližnje sorodstvo, sosede in prijatelje vključimo v najlepši dogodek naših življenj – rojstvo otroka. Lepe izkušnje kažejo, kako se vsi potrudijo in želijo biti del čudeža. tako bomo lahko prenesli najboljše navade, znanja recepte iz roda v rod.

K naslovu ! Prav med predavanjem se je udeleženki iz Stražišča rodila prva vnučka. Zato končajmo z voščilom. Vse najboljše punčki Ajdi, naj jo nesejo peroti po jasni zračni poti! Njenim staršem in babici, vse ostalim bližnjim vse dobro!

Zadnje novice

Sorodne vsebine