9.3 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Covid19: Tri najpogostejša vprašanja o cepljenju in testiranju

Piše: Portal  ZaUpokojence

Po Sloveniji v teh dneh poteka cepljenje proti novemu koronavirusu covid-19. ob tem pa se seveda porajajo tudi številna vprašanja. zbrali smo tri najpogostejša vprašanja in odgovore.

Na spletnem portalu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), si lahko preberete vse, kar vas zanima o novem koronavirusu covid-19 in o cepivih, ki preprečujejo, da bi se okužili. Mi smo poiskali odgovore NIJZ na tri najpogostejša vprašanja o cepljenju in testiranju.

Ali smo lahko zaradi cepljenja na testiranju pozitivni?

Cepljenje proti covidu-19 ne more povzročiti pozitivnega rezultata PCR testa ali hitrega antigenskega testa, saj merita prisotnost virusa, v cepivu pa virusa ni.

Ali se bomo morali po cepljenju še vedno testirati?

Cepljenje poteka z dvema odmerkoma cepiva, zaščita se vzpostavi 7 ali 14 dni po drugem odmerku (glede na vrsto cepiva: Pfizer cepivo 7 dni, Moderna 14 dni). Ko je vzpostavljena zaščita, testiranje ni potrebno v naslednjih treh mesecih, razen če se pri osebi pojavijo simptomi/znaki bolezni.

Ali pozitiven serološki test pomeni, da smo varni pred ponovno okužbo z novim koronavirusom?

S serološkim testiranjem dokazujemo prisotnost protiteles v krvi. V kolikor so v krvi prisotna protitelesa proti virusu SARS-CoV-2, pomeni, da smo v preteklosti prišli v stik s povzročiteljem covid-19, ne pove pa koliko časa je minilo od okužbe. Virus SARS-CoV-2 poznamo šele kratek čas, zato še vedno ni znano, koliko časa bodo dokazana protitelesa prisotna v krvi, kolikšno zaščito zagotavljajo in ali je možna ponovna okužba, zato zaenkrat pozitiven rezultat serološkega testa ni zagotovilo, da smo pred okužbo zaščiteni.

ČE IMATE VPRAŠANJE O NOVEM KORONAVIRUSU COVID-19, O TESTIRANJU ALI O CEPLJENJU, NAM GA LAHKO KADARKOLI ZASTAVITE V POGOVORNEM OKNU, KI GA NAJDETE NA NASLOVNICI PORTALA ZAUPOKOJENCE.SI. V NAJKRAJŠEM MOŽNEM ČASU BOMO POSKUŠALI NAJTI ODGOVOR.

Zadnje novice

Sorodne vsebine