22.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Čisti vodik bo imel osrednje mesto v podnebno nevtralnem gospodarstvu prihodnosti

Piše: P. T.

Udeleženci Evropskega tedna vodika so se strinjali, da je slednji ključen za doseganje ambicioznih ciljev evropskega zelenega dogovora. Evropsko zavezništvo za čisti vodik, ki je bilo lani ustanovljeno s strani Evropske komisije, je med drugim predstavilo načrt z več kot 750 projekti, ki bodo na področju vodika vpeljani v evropsko industrijo in bodo obsegali tako proizvodnjo čistega vodika kot tudi njegovo uporabo v različnih gospodarskih sektorjih.  

Številna strokovna srečanja, ki so potekala v sklopu Evropskega tedna vodika, so bila zaznamovana z vzpostavitvijo partnerstva za čisti vodik kot naslednika Skupnega podjetja za gorivne celice in vodik, ki bo predstavljal enega izmed ključnih akterjev pri izvajanju evropske strategije za vodik. »Povečati moramo proizvodnjo čistega vodika, razširiti njegovo uporabo in ustvariti uspešen krog, v katerem se povpraševanje in ponudba medsebojno izpopolnjujeta in znižujeta cene. To je nedvomno svetovno prizadevanje, vendar želim, da bi Evropa vodila tekmo,« je ob tem izpostavila predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen in obenem dodala, da bo imel čisti vodik osrednje mesto v podnebno nevtralnem gospodarstvu prihodnosti.

O pomembnosti prehoda na uporabo vodika se je strinjal tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki je pozdravil podporo Evropske unije na tem področju in ob tem dodal, da bo Slovenija ostala zavezana k spodbujanju takšnega razvoja, saj ta predstavlja dragoceno priložnost za raziskave, strokovnjakom iz industrije in ključnim odločevalcem pa omogoča izmenjavo izkušenj in pomembnih informacij.

V Sloveniji smo prvo polnilnico za oskrbo s čistim vodikov pri nas dobili v cementarni Salonit Anhovo, s čimer so skupaj s partnerji postavili temeljni kamen mednarodnega vodikovega ekosistema v regiji Severnega Jadrana. Ursula Von der Leyen je sodelovanje med Slovenijo, Italijo in Hrvaško izpostavila kot dober primer, kako je na poti do evropskega vodikovega gospodarstva kot celote najprej potrebno pospešiti vodikovo gospodarstvo na lokalni ravni.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine