-7.8 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

»Cilj preventive pri zdravem človeku je, da poskusimo preprečiti pojav bolezni«

Žiga Hladnik, dr. med., je specialist družinske medicine ter hipnoterapevt in terapevt kognitivno vedenjske terapije. V ambulanti družinske medicine obravnava akutne in kronične težave bolnikov.

Pri zdravljenju sodeluje z zdravniki drugih specialnosti, patronažno in socialno službo ter drugimi službami, ki so pomembne za kakovostno obravnavo posameznika in skupnosti. Pri svojem delu posveča posebno pozornost celostnemu oziroma biopsihosocialnemu principu obravnave posameznika, ki temelji na obravnavi bolezni posameznika na telesnem, duševnem in socialnem področju ter poudarja sodelovanje med zdravnikom in bolnikom pri izbiri in načrtovanju zdravljenja.

G. dr. Žiga Hladnik, ste dr. med., specialist družinske medicine ter hipnoterapevt in terapevt kognitivno vedenjske terapije. Kaj točno zajema to področje ?

V osnovi sem zdravnik družinske medicine. Že leta pa se poleg rednega dela ukvarjam s psihoterapijo. Delo družinskega zdravnika obsega na eni strani ambulantno delo, kjer skrbim za akutne in kronične težave svojih bolnikov, obiskujem jih tudi na domu, v zadnjem obdobju pa iz znanih razlogov delam veliko na daljavo prek video- in telefonskih posvetov. Psihoterapija na drugi strani obsega delo z najrazličnejšimi duševnimi težavami, od tesnobe, depresije, izgorelosti, obremenitve s stresom in številne druge, pri čemer z miselnimi in vedenjskimi tehnikami pomagamo ljudem k boljšemu počutju. Svoje znanje s pridom izkoriščam tudi na področju spremembe življenjskega sloga, ki se mu v zadnjih letih še posebej posvečam.

Kako dolgo že sodelujete z ZDRAVSTVENIM ZAVODOM ZDRAVJE in kako to poteka?

Z ZZ Zdravje sodelujem že dobrih deset let. Začel sem že kot specializant družinske medicine. Sprva sem delal izključno v  ambulanti družinske medicine.  Kasneje pa sem se vključil v razširjene preventivne preglede, ki jih tekom let vseskozi razvijamo in izboljšujemo in mi predstavljajo strokovni izziv.

Zelo veliko delujete tudi na področju preventive. Ali so časi covida-19 kaj ozavestili prebivalce, da bolj pazijo na svoje zdravje?

Žal temu ne morem pritrditi, prej obratno. Ljudje nam večinoma povejo, da so se njihove življenjske navade v zadnjih dveh letih spremenile na slabše. Veliko jih je pridobilo težo, manj se gibajo, stres se je povečal in podobno. Večina ljudi se še vedno ne zaveda, da je zdravje in z njim povezana kakakovost življenja odvisna v največji meri od njih samih. Tudi če pogledamo covid-19 kot bolezen, je dobro delujoč imunski sistem izrednega pomena za manjšo možnost obolevnosti in zapletov in nanj lahko vplivamo z zdravo in uravnoteženo prehrano, rednim gibanjem v naravi, s prostočasnimi aktivnostmi, ki znižujejo stres in podobno.

Kako poteka splošni preventivni pregled, pri katerem uporabite metodo DNA?

Preventivni pregledi so bili pred leti videti tako, da smo dajali velik pomen zgodnjemu odkrivanju bolezni. To pomeni, da se je morala bolezen že razviti, da smo jo zaznali. Na ta način smo bolezen sicer lahko odkrili v začetnem obdobju, ko je zdravljenje še bistveno bolj uspešno. S tem ni bilo nič narobe, a cilj preventive pri zdravem človeku je, da poskusimo preprečiti pojav bolezni. Čakanje, da se pojavi bolezen, je izguba dragocenega časa. V zadnjih letih pristopamo bolj osebno. Poskušamo odkriti dejavnike tveganja, ki do začetka bolezni sčasoma pripeljejo, in iščemo načine, kako jih lahko oseba spremeni. S človekom tako natančneje raziskujemo prehranjevalne navade, telesno aktivnost, obremenitev s stresom, škodljive razvade in druge. Novost, ki jo pri nas izvajamo, je analiza genetske nagnjenosti za določeno bolezen, kjer s pregledom genov ugotavljamo na eni strani verjetnost za pojav bolezni in na drugi tudi optimalen način za svetovanje glede življenjskega sloga posameznika.

Kako točno to poteka in kaj je prednost takega pregleda?

Genetski pregled je videti tako, da človek odda ob pregledu v ambulanti vzorec sline. Ta se pošlje v priznan laboratorij, kjer se izvede genetska analiza. Rezultati so pripravljeni v približno petih tednih. Vzorec se lahko tudi shrani in kasneje z novimi dognanji znova analizira brez vnovičnega odvzema. Pomembno je, da se rezultati pregledajo skupaj s strokovnjakom. Ugotovitve nam z drugimi dejavniki tveganja omogočijo osebni pristop do obravnave. Na primer, če ima posameznik večjo genetsko obremenitev za nastanek raka kože, lahko svetujemo močnejšo zaščito proti soncu in pogostejše preglede pri dermatologu. A ne samo to. Genetika nam omogoči tudi posamezniku prilagojeno obravnavo. Na primer prehrano pri izgubi telesne teže. Vsi pač nimamo enakega odziva na nasičene maščobe, različno presnavljamo ogljikove hidrate in imamo različno sposobnost presnove vitaminov.

Še vaš nasvet za naše bralce na področju zdravja?

Vzemite zdravje v svoje roke. Človek nikoli v preteklosti ni bil v taki situaciji kot danes. Genetsko preprosto nismo prilagojeni na osemurno sedenje, enostavne sladkorje in stalen potuhnjeni stres. Skratka, smo v situaciji, ko za zdravje ni dovolj, da samo živimo, ampak ga moramo ustvariti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine