21.7 C
Ljubljana
nedelja, 23 junija, 2024

Cene zlata so se znižale. Bi morali zdaj kupiti več zlata?

Piše: Digitalnidenar.si

Strokovnjaki odsvetujejo prodajo zlata zaradi padca cen. Pravijo, da bi se morali dolgoročni vlagatelji ravnati po razporeditvi sredstev v svojem portfelju.

Cene zlata so se znižale čeprav vojna med Rusijo in Ukrajino še naprej podpihuje geopolitične napetosti. To je zaskrbelo vlagatelje, ki so rumeno kovino obravnavali kot varno premoženje. Tukaj je nekaj razlogov za padec:

Zlato se dobro obnese, ko je svet v težavah. Svetovne cene zlata so se 8. marca po ruski invaziji na Ukrajino 24. februarja povzpele na najvišjo vrednost 2.070 USD (1.959 EUR) za unčo.

Vendar se zdi, da se je zlato obrnilo. Njegova cena se je začela postopoma zniževati in se 25. aprila za kratek čas spustila pod psihološko raven 1.900 USD (1.798 EUR).

Poleg vojne na cene premoženja vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so spremembe obrestnih mer, inflacija ter povpraševanje po zlatem nakitu in zlatih palicah.

Vzemimo primer povpraševanja po zlatem nakitu. Indija in Kitajska sta dva ključna trga za nakup zlata. V številnih delih Kitajske veljajo omejitve zaradi Covid-19. To naj bi v bližnji prihodnosti močno zmanjšalo povpraševanje po zlatem nakitu saj so trgovine zaprte. Če se bodo razmere nadaljevale in bodo dohodki potencialnih potrošnikov ogroženi lahko povpraševanje ostane zmanjšano dlje časa. Majhno povpraševanje na ključnem trgu lahko zniža cene zlata.

Obrestne mere

Pričakovanja višjih obrestnih mer lahko vlagatelje prav tako odvrnejo od zlata. Ko so obrestne mere blizu nič so oportunitetni stroški imetja zlata majhni. Ko pa se obrestne mere začnejo zviševati se bodo vlagatelji z zlata morda želeli preusmeriti v obveznice. Komentarji uradnikov ameriške centralne banke Federal Reserve so povečali donosnost obveznic in znižali cene zlata.

“Ker se približujemo srečanju o politiki ameriške centralne banke Federal Reserve maja 2022 udeleženci na trgu za letošnje leto napovedujejo agresivno zviševanje obrestnih mer, zato smo priča pritisku na varno kovino,” je dejal Navneet Damani višji podpredsednik za raziskave o blagu in valutah pri družbi Motilal Oswal Financial Services.

Zvišanje obrestnih mer je sprožilo tudi nihanje na delniških trgih po vsem svetu saj so se sredstva iz različnih držav vračala v ZDA. Indeks dolarja (DXY) – merilo vrednosti ameriške valute v primerjavi s košarico valut – se je v zadnjem letu povečal za 12 odstotkov na 101,6.

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine