18.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Čebelarji letos pridelali približno 1750 ton medu, kar je precej bolje kot lani

Čebelarji v Sloveniji bodo letos pridelali približno 1750 ton medu, so za STA pojasnili na Čebelarski zvezi Slovenije, kjer na splošno letošnje leto ocenjujejo kot povprečno ter boljše od leta 2016 in veliko boljše od lanskega. Čebelarji si sicer prizadevajo, da bi bil med vključen v nacionalno shemo Izbrana kakovost Slovenije.

 

Specifikacija za izbrano kakovost s področja medu je, kot so navedli na zvezi, trenutno v pripravi in usklajevanju. Takoj, ko bo usklajena, jo bodo posredovali ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v potrditev.

Čebelarska sezona je sicer končana, čebelje družine se pripravljajo na zimo. Čebelarji v tem času več ne posegajo v gnezda in skrbijo za mir na čebelnjaku. Pregledali in sortirali bodo satje ter začeli taliti oz. kuhati staro izločeno satje. Dobljene voščene kolače bodo zamenjali za satnice, ki bodo na hladnem počakale do spomladi, ko jih bodo uporabili.

November je za čebelarje tudi idealen trenutek za temeljito uničenje preostalega števila varoj. Pozno jesensko tretiranje varoj je nujno, če so čebelarji ob oktobrski diagnozi ugotovili, da je v družini preveliko število varoj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine