31 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Če še niste vedeli: razpis za novega direktorja NIJZ se izteka danes – prijavljen le en kandidat

Izteka se rok za prijavo na razpis za direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Javno je svojo kandidaturo napovedal mikrobiolog Gorazd Pretnar s koprske enote Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, medtem ko se trenutni v. d. direktorja Ivan Eržen naj ne bi potegoval za mandat s polnimi pooblastili.

 

Svet NIJZ je razpis za imenovanje direktorja objavil 10. aprila. Kandidati se morajo prijaviti do 18. aprila. Prijavi morajo priložiti program dela in razvoja zavoda za obdobje štiriletnega mandata, izhaja iz razpisa.

Kandidat za direktorja mora imeti visoko izobrazbo ustrezne zdravstvene smeri, opravljeno mora imeti specializacijo s področja javnega zdravja, socialne medicine, epidemiologije ali higiene oziroma drugo podiplomsko izobrazbo z navedenih področji. Kandidat mora imeti vsaj deset let delovnih izkušenj, od tega pet let na vodilnem položaju.

Mandat direktorja traja štiri leta, po poteku mandata pa je lahko ponovno imenovan.

Da se bo Pretnar potegoval za položaj prvega moža NIJZ, so sporočili iz stranke Zeleni, katere predsednik programskega sveta je Pretnar.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v sredo dejal, da se dosedanji v. d. direktorja Eržen naj ne bi potegoval na razpisu. Eržen je sicer postal v. d. direktorja NIJZ po tistem, ko je Nina Pirnat konec marca odstopila z mesta direktorice.

A se je Eržen nato kritično odzval do zaostrovanja omejevalnih ukrepov za boj proti novemu koronavirusu, za katere se je odločila vlada. Zato se je ugibalo, ali utegne svet zavoda, v katerem je vlada medtem zamenjala predstavnike ustanovitelja, Eržena razrešiti.

Nekateri vodilni politiki, vključno z Gantarjem, je bilo v prejšnjih tednih večkrat kritičnih do NIJZ, saj da je napačno ocenil položaj glede novega koronavirusa, s tem pa da je Slovenija tudi zamudila ključno obdobje, ko bi lahko ukrepali prej.

Zadnje novice

Sorodne vsebine