23.9 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Bodo potniki dunajskih tramvajev po novem dostavljali pakete?

Piše: L. B.

V dunajskem podjetju za javni prevoz Wiener Linien so dobili idejo, da bi lahko potniki med vožnjo v službo ali šolo spotoma po mestu dostavljali pakete. Tako bi prihranili do 20 odstotkov izpustov ogljikovega dioksida. Do marca 2022 bodo ugotavljali, če bo olju prijazna ideja izvedljiva.

Spletno nakupovanje in naročanje se je med pandemijo izrazito povečalo. Na Dunaju so prišli do ideje kako bi zmanjšali število poti z dostavnimi vozili, gnečo na cestah in hkrati znižali izpuste toplogrednih plinov. V naslednjih mesecih bo podjetje Wiener Linien s posebno raziskavo ugotavljalo, ali so potniki pripravljeni, med svojimi vsakodnevnimi vožnjami s tramvajem z začetne do končne postaje prenesti še paket. S tramvajem po Dunaju se vsakodnevno vozi kar pol milijona potnikov.

Analizirati morajo prav tako, kakšne velikosti paketov so primerne za tovrsten transport, kakšne so omejitve glede ravnanja s paketi, kdaj so tramvaji najbolj zasedeni in kakšne nagrade bi ponudili potnikom v zameno za to storitev. Potniki, ki bi bili pripravljeni sodelovati pri projektu, bi uporabljali posebno mobilno aplikacijo. Mobilna aplikacija bi analizirala njihove vsakodnevne vožnje in jim predlagala pakete, ki bi jih s pomočjo kode QR prevzeli iz paketomata na vstopni postaji. Na izstopni postaji bi paket na enak način odložili.

»Za varovanje podnebja nujno potrebujemo takšne inovativne ideje. Vesel sem, da največji dunajski vozni park sodeluje pri izboljšanju kakovosti življenja v našem mestu, in upam, da bo v študiji izvedljivosti sodelovalo čim več potnikov,« je povedal Peter Hanke, dunajski mestni minister za finance, gospodarstvo, delo in mednarodne zadeve.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine