14.3 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Bodo čebele pomagale pri odkrivanju okužb z virusom SARS-CoV-2?

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

Nizozemski znanstveniki so čebele, ki imajo dober vonj, naučili odkrivati ​​vzorce, okužene s covidom-19. Gre za pomemben korak k napredku v boju z epidemijo, saj bi lahko to skrajšalo postopke pridobivanja rezultatov testiranja na covid-19 na le nekaj sekund.

Pri usposabljanju čebel so si znanstveniki iz bio-veterinarskega laboratorija za raziskave na univerzi Wageningen pomagali s sladko vodo. To so čebelam dali kot nagrado potem, ko so jim pokazali vzorce, okužene s covidom-19. Ko so jim pokazali negativen vzorec, nagrade temu primerno ni bilo.

Vodja projekta Wim van der Poel, profesor virologije, je po poročanju Reutersa dejal, da so pri eksperimentu uporabili povsem običajne čebele, ki so se potem, ko so se navadile sistema nagrajevanja, vsakič iztegnile jeziček, da bi prejele nagrado potem, ko so naletele na pozitivni vzorec. Pridobivanje rezultatov po testiranju na covid-19 običajno traja ure, priučene čebele pa lahko okužene vzorce odkrijejo v nekaj sekundah. Ta metoda je tudi poceni, zato bi bila še posebej uporabna v državah, kjer so testi redki.

Dirk de Graaf, profesor, ki preučuje čebele in druge žuželke na Univerzi v Gentu v Belgiji, meni, da ta tehnika v bližnji prihodnosti vendarle ne bo nadomestila običajnih oblik testiranja na covid-19. “To je dobra ideja, ampak sam bi raje pri odkrivanju pozitivnih vzorcev uporabljal klasične teste, ki so trenutno na razpolago. Sem velik oboževalec čebel, vendar jih raje uporabljam za druge namene kot za odkrivanje covida-19,” je rekel.

Med drugim je De Graaf spomnil, da je ameriško ministrstvo za obrambo v devetdesetih letih prejšnjega stoletja s pridom uporabljalo vonj žuželk za iskanje spojin. Iz varnostnih razlogov so za odkrivanje eksplozivov uporabljali molje, čebele in ose. Profesor iz Belgije je prepričan, da je zaenkrat o metodi odkrivanja pozitivnih vzorcev s covidom premalo znanega, da bi lahko govorili o njeni učinkovitosti. Čeprav podpira možnost, da čebele odkrivajo okužbe tam, kjer testi PCR niso na voljo.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine