10.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Bi Slovenijo v letošnjem letu res lahko prizadel katastrofalen potres, hujši od tistega iz leta 1895?

Ob začetku leta 2021 so nekateri mediji objavljali različne napovedi jasnovidcev in astrologov o tem, kaj bi lahko prineslo letošnje leto. Eden od njih je celo namignil na možnost rušilnega potresa, kar je sprožilo številna ugibanja, saj je tik pred novim letom Hrvaško prizadel potres podobne magnitude kot leta 1895 Ljubljano ter leta 1880 v Zagrebu. A v primerjavi s tem, kar naj bi letos sledilo v Sloveniji, naj bi bil potres v Petrinji prava igračka – govori se celo o magnitudi 8 ali več, kar bi imelo katastrofalne posledice za celo državo ter veliko število mrtvih, okrevanje pa bi trajalo celo več desetletij.

Hrvaško sta sicer v minulem letu prizadela dva rušilna potresa, najprej marca v Zagrebu, nato pa konec decembra še na območju Petrinje, Siska in Gline. Gre sicer za območja, ki so bila že pred tridesetimi leti močno prizadeta zaradi vojne. Zaradi nemirnih tal na Hrvaškem je bilo zadnje čase veliko ugibanj in tudi spraševanj glede napovedovanja potresov, vendar za zdaj velja, da se potresov zanesljivo ne da napovedati.

Vendar pa je napoved možnega potresa v zadnjem času prišla tudi s strani ene od molitvenih skupin, povezanih z Marijinim romarskim središčem na Kureščku. Podrobnosti niso znane, tudi vodstvo Cerkve se do tega še ni opredelilo. A tisto, kar vzbuja skrb, je to, da je Ljubljana (poleg Posavja) na seizmološko zelo tveganem območju, v duhovnem in moralnem smislu pa je postala žal tudi slovenska prestolnica korupcije, splavov, izprijenih spolnih praks, droge in okultizma, pa tudi kletve in organiziranega brezboštva. Za primerjavo: dve starodavni mesti, ki jih omenja Sveto pismo, namreč Sodoma in Gomora, sta bili prav tako prestolnici greha in sta bili, kot poroča Prva Mojzesova knjiga, uničeni. Po znanstvenih raziskovanjih ju je v resnici uničil asteroid. Zato je možnost, da bi osrednji del Slovenije prizadel močan potres, dokaj velika. Omenjajo celo možnost vulkana v Kamniško-savinjskih Alpah, kar se sliši skoraj neverjetno, vendar je na tem območju tudi eden od dveh ugaslih vulkanov (Smrekovec), ki pa že milijone let ni več aktiven.

Kurešček, kjer se nahaja doslej edina cerkev Marije Kraljice miru, se sicer nahaja na vzpetini južno od Ljubljane, v bližini Iga, in velja za sicer že staro romarsko središče, kjer je tik pred drugo svetovno vojno shod za mir vodil tedanji ljubljanski škof Gregorij Rožman. Vojna je romanja zaustavila, nemška granata pa je poškodovala cerkev na vzpetini, ki je v času turških vpadov služila za signaliziranje s kresovi (od tod tudi ime). Kasnejše povojne razmere (komunizem) pa niso dopuščale obnove cerkve, ki je bila prepuščena moči narave. Šele leta 1990 so jo začeli obnavljati, ko je tedanji stalni diakon in spreobrnjeni partizan Franc Špelič začel prejemati Marijina sporočila, pri čemer mu je bilo pokazano, kje se mora znova obnoviti molitev. Cerkev so obnovili, Špelič pa je bil v svojih poznih letih leta 1993 posvečen v duhovnika. Zadnja leta življenja je preživel na Bizeljskem, vse do smrti 2012. Od leta 1990 je Kurešček tako spet kraj molitve in številnih spreobrnjen.

Marija se je kot Kraljica miru razodela tudi ob prikazovanjih v Medžugorju od leta 1981 naprej. V njenih sporočilih, ki pozivajo k spreobrnjenju, je med drugim tudi rečeno, da post in molitev lahko preprečujeta tudi vojne in naravne nesreče. Ker so prikazovanja in sporočila iz Medžugorja tudi nadaljevanje tistih iz Fatime, je čedalje več spodbud k zadoščevanju za grehe sveta (z odpovedmi, postom, molitvijo, darovanim trpljenjem, darovanjem maš in pobožnosti prvih petkov ter sobot v duhu zadoščevanja, itd.).

Za zdaj samoorganizirani katoliški laiki, zlasti animatorji molitvenih skupin, predvsem vabijo številne kristjane, naj obnovijo osebno molitev ter molitev v družini, prav tako so vabljeni tudi k darovanju svetih maš (ob sredah v čast sv. Jožefu, prav tako tudi maše v čast Fatimski Materi Božji v zadoščevanje za grehe sveta). S tem bi lahko omilili posledice morebitnih katastrof, ki prežijo tudi na našo domovino.

Zadnje novice

Nov dan, novi vlomi

Sorodne vsebine