3 C
Ljubljana
sreda, 6 decembra, 2023

Banka za mednarodne poravnave: Kriptovalute bi lahko zrušile internet

Rast kriptovalut, kot je bitcoin, bi lahko preobremenila in na koncu celo zrušila internet, je opozorila Banka za mednarodne poravnave iz Basla. V najnovejšem poročilu banka tudi opozarja, da kriptovalutam ni mogoče zaupati v primerljivi meri kot tradicionalnim valutam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V nasprotju z valutami, ki jih izdajajo centralne banke, so kritptovalute “pridobljene z rudarjenjem” oz. reševanjem kompleksnih matematičnih algoritmov, pozneje pa se z njimi trguje na spletu.

V nasprotju z običajnimi valutami imajo bitcoini tudi omejitev mogoče izdaje. Trenutno je v obtoku 17 milijonov bitcoinov, zgornja meja je postavljena pri 21 milijonih.

V teoretičnem scenariju bi, če bi celotna populacija v neki državi prešla na uporabo bitcoinov, to zahtevalo zelo velike računalniške kapacitete za njihovo shranjevanje in transakcije, ki bi lahko preobremenile internet. Le superračunalniki bi namreč lahko zmogli tako obsežne postopke. “To bi lahko zrušilo internet,” so opozorili v t. i. centralni banki centralnih bank.

Banka za mednarodne poravnave je v preteklosti že večkrat opozorila na morebitne goljufije, povezane s kriptovalutami, zdaj pa je ponovila, da te temeljijo na zelo krhkem zaupanju.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine