23.5 C
Ljubljana
petek, 20 maja, 2022

Astronomi odkrili rekordno število prosto lebdečih planetov

Piše: C. R.

Astronomi so v zvezdnem združenju Upper Scorpius OB, ki je 420 svetlobnih let oddaljeno območje Mlečne ceste odkrili vsaj 70 novih prosto lebdečih planetov, ki plujejo po vesolju brez matične zvezde.

Mednarodna skupina astronomov, ki jo je delno financirala ameriška Nacionalna znanstvena fundacija je pregledala arhivirane slike in podatke observatorijev NOIRLab NSF ter drugih teleskopov in naprav po vsem svetu.

Ugotovitve raziskave, ki so jo opravili astronomi in je vključevala 80.000 širokokotnih posnetkov zajetih v 20 letih skoraj podvajajo doslej znano število prosto lebdečih planetov. Podrobnosti raziskave so objavljene v reviji Nature.

Odkritje tolikšnega števila prosto lebdečih planetov ne bi bilo mogoče brez dostopa do arhiva podatkov NOIRLab Astro Data Archive in znanstvene platforme Astro Data Lab, ki delujeta v Centru za znanost in podatke Skupnosti (Community Science and Data Center, CSDC), pravijo znanstveniki.

Te planete, ki se skrivajo daleč stran od zvezd, ki jih osvetljujejo bi bilo običajno nemogoče neposredno slikati. Vendar je raziskovalna skupina izkoristila dejstvo, da so ti mlajši planeti še vedno dovolj topli in svetli, da jih je mogoče neposredno videti s sodobnimi teleskopi in instrumenti.

Odkritje te izjemno velike skupine planetov sirot bo osvetlilo izvor svetov brez sonca. Znanstveniki domnevajo, da bi lahko osiroteli planeti nastali, ko se sesede oblak plina, ki je premajhen za nastanek zvezde ali da so bili planeti nekoč del sistema z matično zvezdo. Vendar je zgodba o izvoru planetov sirot za zdaj še precej neznana.

“Ta projekt kaže kako pomembno je zagotoviti dostop do arhivskih podatkov iz različnih teleskopov ne le v ZDA temveč po vsem svetu,” je dejal Chris Davis vodja programa NOIRLab pri NSF. “Za to sta si NOIRLab in še posebej CSDC prizadevala več let in s podporo NSF to še naprej počneta.”

Vir: technology.org

Sorodne vsebine