1.6 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

Armenija bo Sloveniji za pomoč po poplavah namenila 50.000 evrov

Piše: C. R., STA

Armenija bo Sloveniji namenila 50.000 evrov pomoči za odpravljanje posledic avgustovskih uničujočih poplav, je danes sporočila tiskovna predstavnica armenskega zunanjega ministrstva Ani Badaljan.

“Armenska vlada je odobrila 50.000 evrov pomoči za Slovenijo pri odpravljanju posledic poplav, največje naravne nesreče v novejši zgodovini države,” je na omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisala Badaljan.

Ob tem je dodala, da je odločitev sledila sodelovanju armenskega zunanjega ministra Ararata Mirzojana na Blejskem strateškem forumu, kjer se je srečal z zunanjo ministrico Tanjo Fajon in ji izrazil pripravljenost pomagati Sloveniji.

Slovenska vlada sicer neposredno škodo in sredstva za odpravo posledic ujme ocenjuje na 9,99 milijarde evrov ter trenutno pripravlja vlogo za pridobitev sredstev iz solidarnostnega sklada EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je avgusta po ogledu najbolj prizadetih območij napovedala, da bo Sloveniji v letošnjem in prihodnjem letu na voljo do 400 milijonov evrov, od tega letos sto milijonov evrov. Če bo vloga kakovostna in kredibilna, bo država sredstva prejela hitro, porabiti pa jih bo morala v 18 mesecih.

Armenija bo pomoč Sloveniji namenila kmalu po bliskoviti vojaški operaciji, s katero je azerbajdžanska vojska sredi septembra prevzela nadzor nad regijo Gorski Karabah. Iz regije, ki se sicer nahaja na ozemlju Azerbajdžana, je od takrat v Armenijo zbežalo skoraj vseh 120.000 Armencev, ki so prej predstavljali večino prebivalstva v Gorskem Karabahu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine