11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Arhivi: Mussolini je želel mošejo, Vatikan je bil proti

Preučevanje gradiva vatikanskega arhiva o pontifikatu Pija XII. med letoma 1939 in 1958 je prineslo na dan zanimivo dejstvo o fašističnem diktatorju Benitu Mussoliniju. Kot je v sredo poročal italijanski časnik Italia Oggi, je Mussolini želel zgraditi mošejo za svoje muslimanske podanike.

 

 

To naj bi Mussolini dal vedeti na pogovoru z apostolskim nuncijem Francescom Borgonginijem 12. marca 1939. Pri tem naj bi Mussolini dejal, da mošeja “ne predstavlja nevarnosti kot protestantska cerkev”. Nuncij je na drugi strani poudaril, da bi bila gradnja italijanske mošeje “kršitev krščanskih in katoliških čustev pri nas in po vsem svetu”. Projekt gradnje mošeje je bil tako zavrnjen, poroča avstrijske tiskovna agencija APA, ki se sklicuje na Kathpress.

Mussolini, ki je sam sebe imel tudi za “branilca islama”, je nekaj časa vzdrževal živahne diplomatske odnose z islamskim svetom, da bi okrepil vlogo Italije nasproti tekmic, takrat kolonialnim silam Franciji in Veliki Britaniji.

Mussolinu so marca 1937 med obiskom Libije, ki je bila italijanska kolonija, podarili ceremonialni meč, ki ga je fašistična propaganda imenovala “meč islama”. Znana je fotografija, ki prikazuje duceja, kako sedi na konju in kvišku moli ta meč, še dodaja APA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine