17 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Ameriški senat dovolil dostop v dvorano tudi za dojenčke

Ameriški senat je v sredo prvič od leta 1977 spremenil svoja pravila dostopa do senatne dvorane, kjer glasujejo, in soglasno dovolil dostop otrokom, mlajšim od enega leta starosti. Spremembo je zahtevala demokratska senatorka iz Illinoisa Tammy Duckworth, ki je pred kratkim rodila hčerko.

 

50-letna senatorka je sporočila, da se je senat s tem le prebil v 21. stoletje in priznal, da imajo novi starši včasih tudi delovne obveznosti. S tem so dali svetel vzor ameriškim delodajalcem. Njen kolega iz Illinoisa Dick Durbin se je pošalil, da bo senatorjem dobro delo, če občasno vidijo kakšno dudo in pleničke.

Brez težav ni šlo, saj je senat predan tradiciji in se nerad spreminja. Nazadnje so leta 1977 dovolili dostop službenim psom vodičem.

Na Tajskem rojena Duckworthova je sicer veteranka vojne v Iraku, kjer je izgubila obe nogi. Nekateri kolegi so predlagali, da naj pač glasuje iz kakšne druge sobe ali preddverja, ali pa naj ji hči med glasovanjem pridrži kdo od njenega osebja.

Vendar pa zvezna zakonodaja prepoveduje izkoriščanje zveznih uslužbencev za varuške ali pestunje. Senatne veterane je skrbelo, ali bo Duckworthova morda tudi dojila v dvorani, vendar se tega ni bati. Vodilna demokratka v senatnem odboru za pravila Amy Klobuchar iz Minnesote, ki je slovenskega ,rodu je dejala, da bo Duckworthova imela otroka s seboj morda le v izjemnih primerih, ko bo potrebno opraviti glasovanje ob nemogočih urah.

Duckworthova je za zdaj edina senatorka z otrokom, mlajšim od leta dni, obenem pa je s tem prišla v zgodovino kot prva senatorka v zgodovini ZDA, ki je rodila, ko je bila na položaju. Klobucharjeva je dejala, da je bila sprememba pravil potrebna, ker se nikoli ne ve, ali bo kakšna kolegica šla po poti Duckworthove. V stočlanskem senatu je sicer trenutno 23 senatork.

Zadnje novice

Sorodne vsebine