28.3 C
Ljubljana
četrtek, 17 junija, 2021

Ameriške obveščevalne agencije bo začasno vodil Joseph Maguire, ki bo na tem mestu nasledil Dana Coatsa

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek sporočil, da bo za vršilca dolžnosti nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti 15. avgusta imenoval sedanjega šefa Nacionalnega protiterorističnega centra Josepha Maguira. Ta bo začasno nasledil Dana Coatsa, ki 15. avgusta uradno odstopa s položaja.

Na položaj vršilke dolžnosti bi morala napredovati Coatsova namestnica Sue Gordon, a je v četrtek sporočila, da se tudi ona 15. avgusta poslavlja s položaja. Trump je v nekoliko slabih odnosih z ameriškimi obveščevalnimi službami že od leta 2016, ko so le-te zatrdile, da so mu Rusi vsaj delno pomagali do izvolitve. Odstop Coatsa ga ni užalostil in na njegov položaj je nemudoma predlagal zvestega teksaškega kongresnika Johna Ratcliffa, ki pa si je po valu kritik premislil. Demokrati so trdili, da je edina kvalifikacija, ki jo ima za položaj zvestoba Trumpu. A tudi republikanci v senatu predloga niso sprejeli z navdušenjem in Ratcliffe je sporočil, da ostaja v kongresu. Trump je bil razočaran in je trdil, da obveščevalne agencije potrebujejo šefa, kot je Ratcliffe, ker so naravnost ponorele.

Odstop Gordonove z več kot 30-letno obveščevalno kariero je pri demokratih sprožil kritike, vesel pa ni niti predsednik senatnega odbora za obveščevalne zadeve Richard Burr. “Njena upokojitev je bistvena izguba za našo obveščevalno skupnost. V več kot 30 letih javne službe si je zaslužila spoštovanje in občudovanje kolegov. Pogrešal bom njeno iskrenost in globoko poznavanje aktualnih tem,” je dejal republikanec iz Severne Karoline.

Predsednik obveščevalnega odbora v predstavniškem domu Adam Schiff je sporočil, da odhod Coatsa in Gordonove pomeni hud udarec za celotno obveščevalno skupnost ZDA in kongres mora zagotoviti, da bodo obveščevalne agencije vodili ljudje, ki bodo zagotovili nadaljevanje neodvisnih in nepristranskih analiz.

Trump je o Gordonovi zapisal, da je velika profesionalka z dolgo in odlikovano kariero. “Sue sem v zadnjih dveh letih spoznal in sem razvil veliko spoštovanje,” je tvitnil Trump.

Admiral Joseph Maguire (rojen 1952) ima za seboj odlično mornariško in obveščevalno kariero. Kot mornariški Vice admiral ZDA se je upokojil leta 2010 po 36 letih vojaške službe. Pred upokojitvijo je bil namestnik direktorja za strateško operativno načrtovanje Nacionalnega protiterorističnega centra (NCTC).

Več o njem si lahko preberete tukaj.

Zadnje novice

Sorodne vsebine