8.4 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Ameriška blokada Kitajske ima že posledice: britanski EE bo omrežje 5G zagnal brez ponudbe Huaweijevih mobilnikov

Britansko telekomunikacijsko podjetje EE, največji mobilni operater v Združenem kraljestvu, bo konec meseca zagnal mobilno omrežje pete generacije (5G). A pri tem v nasprotju s prvotnimi načrti uporabnikom ne bo ponudil mobilnikov kitajskega Huaweija. Do odločitve prihaja sredi ameriškega pritiska na Huawei in nekatera druga kitajska podjetja.

 

EE, ki je del skupine telekomunikacijskega velikana BT in ima okoli 30 milijonov uporabnikov, je sprva napovedal, da bo strankam ponudil prvi Huaweijev pametni mobilnik, ki omogoča uporabo omrežja 5G, Huawei Mate 20X 5G.

Vendar pa je medtem v ameriško-kitajski trgovinski vojni prišlo do vnovične zaostritve. Ameriški predsednik Donald Trump je tako podpisal izvršni ukaz o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA, ta ukrep pa je v prvi vrsti uperjen proti omenjenemu kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu. Sledila je še odločitev ameriškega tehnološkega velikana Google, ki je Huaweiju ustavil prenos strojne in programske opreme ter tehničnih storitev.

Vmes so se sicer v ZDA odločili, da uresničitev ukrepa proti Huaweiju preložijo za 90 dni, a njegove posledice je že čutiti po svetu, izjemno hitro rastoče kitajsko podjetje, ki je ciljalo na skorajšnje zavzetje samega vrha svetovnega telekomunikacijskega trga, pa je že pred tem dobilo ugled spornega poslovnega partnerja.

Prvi mož EE Marc Allera je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil, da so se v operaterju za začasno prekinitev dajanja Huaweijevih 5G mobilnikov na trg odločili, ker ti ne ponujajo gotovosti storitev, potrebne za sklepanje dolgoročnih naročniških pogodb. “To smo morali narediti,” je bil jasen.

EE, ki je bil nekoč v lasti nemškega Deutsche Telekoma in francoskega Orangea, leta 2016 pa ga je prevzel BT, bo sicer 5G omrežje 30. maja zagnal v šestih mestih – Londonu, Birminghamu, Manchestru, Edinburghu, Cardiffu in Belfastu. Do konca leta 2019 naj bi ga razširil na 1500 krajev.

Tudi iz največjega tekmeca EE, Vodafona, so danes sporočili, da začasno prekinjajo naročila Huaweijevih mobilnikov, ki omogočajo uporabo 5G tehnologije. “Gre za začasen ukrep, dokler bo vztrajala negotovost glede novih Huaweijevih naprav,” so po poročanju AFP zapisali v telekomunikacijskem velikanu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine