11 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Akcija Očistimo naše gore (v) skrbi za večjo požarno varnost

Varno in odgovorno v gore« ostaja moto priljubljene vseslovenske akcije Očistimo naše gore tudi ob vstopu v 11. sezono, ki se začenja z donacijo 150 protipožarnih ampul 51 slovenskim planinskim kočam. Organizatorji akcije v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije letos nadaljujejo tudi z izborom Naj planinska pot. Pohodniki lahko na portalu Vse bo v redu glasujejo za 7 zahtevnih visokogorskih tras. Markacisti bodo prejeli sredstva za obnovo tiste poti, ki bo zbrala največ glasov.

Priljubljena vseslovenska akcija Zavarovalnice Triglav je v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije v novo sezono vstopila z razpisom za večjo požarno varnost planinskih koč. Na razpis za pridobitev protipožarnih ampul se je prijavilo več kot 50 planinskih domov. Vsem prijavljenim skupaj so organizatorji podelili 150 gasilnih ampul, s katerimi bodo v kočah lahko poskrbeli za učinkovito dodatno zaščito. Seznam prejemnikov ampul je objavljen na spletni strani organizatorja akcije.

Gašenje požara na 1.500 metrih je velik izziv

Obvladovanje začetnega požara planinskih koč in domov je oteženo zaradi odmaknjenih lokacij, na katerih navadno primanjkuje požarne vode, prav tako ni vedno zagotovljenih dostopov za gasilska vozila. Poleg tega požarno ogroženost planinskih postojank povečujejo še drugi dejavniki: v te objekte je vgrajenega veliko gorljivega gradbenega materiala, kot je les; koče so večinoma stare, marsikje z dotrajano električno napeljavo in manj ustreznimi kurilnimi napravami.

Kot pravi Herman Uranič, oskrbnik Triglavskega doma na Kredarici, je lahko gašenje požara na 1.500 metrih nadmorske višine velik izziv. Spominja se, kako je leta 2009 zagorelo na Domu na Komni, kjer je takrat opravljal delo oskrbnika: »V kurilnici je zaradi kratkega stika v električnem kablu prišlo do požara. Po srečnem naključju je bila nad električnim kablom cev za vodovod. Ob začetnem požaru se je omenjena cev stopila in voda je tekla neposredno po ognju.« Na srečo sta s kuharico požar dovolj zgodaj zaznala in ga pogasila z dvema gasilnima aparatoma. »Če ga ne bi, bi po vsej verjetnosti zgorel celoten Dom na Komni,« dodaja.

150 gasilnih ampul za 51 planinskih koč

Zaradi težjega obvladovanja začetnih požarov v planinskih kočah so organizatorji akcije letos posebno pozornost namenili požarni varnosti v gorah. V sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije so izvedli razpis za dodelitev protipožarnih ampul, ki ob pravilni namestitvi predstavljajo učinkovito dodatno zaščito pred širjenjem začetnih požarov. »V vsakem objektu se lahko začetni požar v roku 7 minut razvije do te mere, da ga ne moremo obvladati sami. Lesene planinske koče so zaradi lokacij in v nekaterih primerih dotrajane opreme še bolj izpostavljene nevarnosti, da se začetna iskra razplamti v velik požar. Gasilne ampule, ki se samodejno sprožijo, ko temperatura tekočine v njih preseže 90 °C, pa predstavljajo učinkovito dodatno zaščito pri gašenju požarov v tistih prvih, najpomembnejših minutah,« je pojasnil Peter Filip Jakopič, direktor službe za zavarovanje premoženja in premoženjskih interesov v Zavarovalnici Triglav.

Zadnje novice

Sorodne vsebine