19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Akcija Očistimo naše gore v skrbi za varnejše planinske poti in postojanke

Piše: C. R.

V 12. sezoni akcije v ospredju požarna varnost planinskih koč in obnova planinskih poti 

Akcija Očistimo naše gore v 12. sezono vstopa z izborom Naj planinska pot 2021. Ljubitelji gora in planin lahko svoj glas oddajo na portalu Vse bo v redu plus. Poleg skrbi za obnovo nevarnih poti akcija v ospredje letos znova postavlja tudi požarno varnost planinskih koč. Te se preko razpisa lahko potegujejo za pregled požarno najbolj izpostavljenih točk in prejem ter namestitev samodejnih gasilnih ampul in avtomatskih gasilnikov.

Za manj nezgod v gorah

Priljubljena vseslovenska akcija Očistimo naše gore je v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije (PZS) tudi letos pripravila izbor Naj planinska pot. Ljubitelji gora lahko na spletni povezavi https://vsebovredu.triglav.si/plus/naj-planinska-pot-2021 zanjo glasujejo enkrat na dan vse do 21. junija. Zavarovalnica Triglav bo markacistom predala sredstva za obnovo tiste poti, ki bo prejela največ glasov. V nabor osmih poti, med katerimi najdemo tehnično zahtevne in lažje dostopne pohodniške trase, se tokrat uvrščajo:

  • Kranjska koča na Ledinah–Koroška Rinka
  • Jubilejna planinska pot z Vršiča preko Zadnjih plat na Prisojnik skozi zadnje okno
  • Pekel–Rjavina–Dom Valentina Staniča–pot čer Rž-Kredarica
  • Matkov kot–Matkov Škaf
  • Okrešelj–Mrzla gora
  • Iška–Veliki Ločnik
  • Kamniška Bistrica–Presedljaj–Korošica
  • Ruše–ob potoku Lobnica–slap Šumik–Bajgot

Akcija Očistimo naše gore in PZS z izborom Naj planinska pot že četrto leto zapored osvetljujeta delo okoli 800 slovenskih markacistov, ki skrbijo za varnost in urejenost več kot 10.000 km pohodniških poti. »Nekatere planinske poti izstopajo po svojih naravnih lepotah, razgledih in priljubljenosti. Izbor Naj planinska pot nam pomaga poiskati te bisere in jih predstaviti širši javnosti z namenom, da bi ljubitelji narave v prihodnje nanje stopili tudi sami. Marsikdo se ob tem ne zaveda, da vzdrževanje planinskih poti sloni na plečih prostovoljnega dela planinskih društev in markacistov; izbor pa ljubitelje gora in planin ozavešča prav o tem. Naj planinska pot s pomočjo akcije dobi tudi finančno podporo, s katero lahko markacisti pokrijejo prepotrebne materialne stroške za opravljeno delo,« je pojasnil generalni sekretar PZS Damjan Omerzu.

Za manj požarov na planinskih postojankah

Priljubljena vseslovenska akcija Zavarovalnice Triglav si v sodelovanju s PZS že drugo leto zapored prizadeva tudi za povečanje požarne varnosti. »Požarna varnost je eden od izzivov pri upravljanju planinskih koč, ki jo v sodelovanju z akcijo Očistimo naše gore celovito naslavljamo tako z vidika ozaveščanja in uvajanja novih protipožarnih tehnologij, kot tudi z vidika izmenjave strokovnih znanj in izkušenj. Planinske koče ležijo na odmaknjenih lokacijah, kjer je gašenje požarov zelo oteženo. Zato je vsaka aktivnost, ki prispeva k požarni varnosti, za naše planinske koče ključna,« je še poudaril generalni sekretar PZS.

foto: www.triglav.si

Pomen prvih sedmih minut

Začetni požar se lahko v sedmih minutah razvije do te mere, da ga posameznik ne more več obvladati. Kot kažejo izkušnje iz preteklih let, so planinske koče zaradi odmaknjenosti lokacij, na katerih so postavljene, dotrajanosti opreme in dejstva, da so nekatere med njimi določen del leta prazne, tem nevarnostim še bolj izpostavljene. »Da bi nagovorili problematiko požarne varnosti v planinskih kočah, smo lani v partnerstvu s PZS s samodejnimi gasilnimi ampulami opremili 52 koč. Planinska društva in koče pa letos znova vabimo, da za preprečevanje požarov skupaj naredimo vse, kar lahko. V kočah in domovih, ki bodo letos uspešno kandidirali na razpisu, bodo strokovnjaki proizvajalca Bonpet pregledali prostore, določili požarno najbolj izpostavljena mesta ter namestili avtomatske gasilne ampule ali gasilnike, ki ob dvigu temperature s samodejno sprožitvijo pogasijo začetni požar,« je povedala vodja akcije Očistimo naše gore v Zavarovalnici Triglav Ana Cergolj Kebler in pojasnila, da bodo jeseni s PZS izvedli tudi požarno vajo v eni izmed planinskih koč.

Za čiste in varne gorske poti ter postojanke smo odgovorni vsi

Lastniki oziroma oskrbniki planinskih koč se za zagotavljanje večje požarne varnosti lahko na razpis akcije Očistimo naše gore in Planinske zveze Slovenije prijavijo do 28. maja. »Vsak ukrep, ki prispeva k večji požarni varnosti v planinskih kočah, je več kot dobrodošel. Z rednim izvajanjem preventivnih pregledov in usposabljanjem zaposlenih lahko k temu pripomoremo oskrbniki oz. lastniki koč. K večji požarni varnosti pa lahko s svojim obnašanjem pripomorejo tudi planinci. Še vedno se namreč najdejo posamezniki, ki v spalnicah uporabljajo plinske grelnike ali sušijo obleko neposredno na grelnih telesih. Pomembno je torej zavedanje, da smo za požarno in tudi siceršnjo varnost v gorah odgovorni vsi,« je povedal Miro Eržen, podpredsednik Planinskega društva Dovje-Mojstrana, ki je lani prejelo samodejne gasilne ampule za Šlajmerjev dom in Aljažev dom v Vratih.

Da bi spodbudili odgovorno obnašanje planincev, bodo organizatorji akcije Očistimo naše gore tekom 12. sezone v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo Slovenije organizirali tudi različne aktivnosti za ozaveščanje pohodnikov, še posebej družin in otrok, o pomenu skrbi za varnost in ustrezno pripravljenost v gorah.

Vir: www.triglav.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine