10.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

Akcija 40 dni brez alkohola že 14. leto zapored poziva k odgovornemu odnosu do alkohola

Geslo letošnje preventivne akcije 40 dni brez alkohola, ki se je začela danes in bo potekala do 20. aprila, je Za odgovoren odnos do alkohola, “in to doma, na cesti, v službi pri delu, v družbi oziroma kjerkoli in s komerkoli smo”, je ob današnji predstavitvi akcije poudaril generalni tajnik Slovenske karitas Cveto Uršič.

 

Slovenska karitas je s soorganizatorjema Javno agencijo RS za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net akcijo 40 dni brez alkohola pripravila že 14. leto zapored. Kot je dejal Uršič, tudi z letošnjo akcijo izražajo solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica alkohola. Ob tem je opozoril na “izrazito kruto” statistiko v povezavi z alkoholom.

Po njegovih besedah v Sloveniji samo zaradi bolezni in stanj, ki so izključno povezana z alkoholom, ter prometnih nesreč, ki jih povzročijo alkoholizirani vozniki, letno v povprečju umre vsaj 1000 ljudi. V zadnjih petih letih se je zaradi vožnje pod vplivom alkohola na slovenskih cestah zgodilo 7907 prometnih nesreč. V njih je umrlo 157 ljudi, 732 je bilo huje poškodovanih.

“Alkohol pogosto vodi tudi do nasilja v družinah, na delovnem mestu, med vrstniki. Prav tako je alkohol velikokrat posledica ali vzrok za brezposelnost in revščino,” je dodal Uršič. Ob tem je predstavnica Zavoda Med.Over.Net Andreja Verovšek poudarila, “da je korak iz objema alkohola trenutek odločitve, ki terja veliko vztrajnosti in podpore”.

Na tragične posledice v zvezi z alkoholom je opozorila tudi predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Karmen Henigsman. Po njenih besedah raziskave kažejo, da je za 43 odstotkov Slovencev med 25. in 64. letom značilno čezmerno pitje alkohola, “kar pomeni, da skoraj polovica Slovencev prekorači mejo, ki je z vidika zdravja še sprejemljiva”.

Ocena zdravstvenih stroškov, ki so povezani s pitjem alkohola, je v Sloveniji v letih 2012-2016 v povprečju znašala 147 milijonov evrov letno. “Če prištejemo še grobo oceno nekaterih drugih stroškov, npr. prometne nesreče, nasilje v družini, se ta številka zviša na 228 milijonov evrov,” je pojasnila.

Ambasador letošnje akcije, novinar in televizijski voditelj Igor E. Bergant je poudaril, da akcija opozarja na zelo velik družbeni problem, obenem pa prinaša zelo pozitivno sporočilo, saj ne obsoja, ampak ozavešča. “Alkohol škoduje zdravju in varnosti, je pa tudi vzrok velikih socialnih težav. Je eden od ključnih problemov v naši državi,” je dejal.

Ob tem se je vprašal, kaj je odgovoren odnos do alkohola: “V prometu je vsakršno pitje alkohola neodgovorno. Tudi v službi za alkohol ni mesta. V družbi in doma pa moramo pomisliti na druge, predvsem na otroke, kaj jim sporočamo s pitjem alkohola.” Dodal je, da se Slovenija še vedno sooča z zgodovinskim problemom, to je s toleranco do prekomernega pitja alkohola.

Slovenska karitas je sicer v sklopu akcije povabila vse učence zadnje triade osnovnih šol in dijake srednjih šol, naj s svojimi razmišljanji in izdelki prispevajo k spreminjanju odnosa do alkohola. Natečaj želi spodbuditi mlade, da bi razmišljali o ohranjanju lepih odnosov, zdravja, blaginje ter pravega veselja in zabave na odgovoren način brez alkohola in drugih drog.

Zadnje novice

Sorodne vsebine