-0.4 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

10 najboljših držav za kriptovalute brez davkov

Piše: C. R.

Še vedno je nekaj držav, ki so nekoliko bolj prijazne do vlagateljev v kriptovalute. Danny Talwar, vodja davčnega oddelka pri Koinlyju z vami deli 10 najboljših držav za kriptovalute brez davkov.

Konec osemdesetih let 19. stoletja je starajoči se Benjamin Franklin izrekel znameniti stavek: “Nič v življenju ni neizogibno, razen smrti in davkov.” Če bi le dočakal kriptovalute!

Leta 2022 večina davčnih organov kriptovaluto obravnava kot sredstvo in ne kot valuto. To pomeni, da če svojo kriptovaluto porabite ali jo zamenjate za drug kovanec se to obravnava kot dogodek razpolaganja od katerega boste plačali davek. Na srečo je ostalo še nekaj držav, ki so nekoliko bolj prijazne do vlagateljev v kriptovalute.

Pojdimo vanje!

Nemčija
Za razliko od večine držav Nemčija na kriptovaluto gleda kot na zasebni denar in ne kot na kapitalsko sredstvo. To pomeni, da če kriptovalute hranite več kot eno leto, zanje ne boste plačevali davkov. Če pa kriptovaluto zastavljate ali rudarite, boste verjetno še vedno morali plačati davek nanjo, razen če jo hranite več kot 10 let.

Belorusija
Belorusija je šla v drugo smer. Namesto da bi pripravila zapletene davčne zakone se je odločila, da bodo vsi dohodki, povezani s kriptovalutami, neobdavčeni do leta 2023, s čimer želi okrepiti svoje digitalno gospodarstvo.

Ali to deluje? Težko je reči. Beloruski BDP si še vedno ni opomogel od najvišje vrednosti, ki jo je dosegel leta 2014. Po podatkih iz poročila družbe Triple A je 3,73 % Belorusov lastnikov kriptovalut.

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine