3.7 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

»Zmaga ali odhod domov«: Sunsi danes ponoči lovijo zadnjo možnost za naslov prvakov lige NBA

Piše: Arian Sajovic 

V noči na nedeljo, sta v Arizoni na 5. tekmi finalne serije lige NBA, merili moči ekipi Phoenix Suns in Milwaukee Bucks.

Pri skupnem rezultatu v zmagah z 2:2, sta si obe ekipi močno želeli dobiti sobotni obračun, saj bi le-ta zmagovalni ekipi izrazito zvišal možnosti za skupno zmago. Statistično gledano pri rezultatu 2:2, zmagovalci 5. tekme na koncu v 82.8 odstotkov primerov zmagajo serijo v končnici. Za nameček bi Bucksi z zmago svojim nasprotnikom odvzeli prednost domačega terena ter bi lahko odločali o zmagovalcu na domačem parketu, v Fiserv Forumu.

Sunsi so na začetku tekme zaigrali odločno in na krilih »vročega« Devina Bookerja dobili prvo četrtino s 16 točk prednosti.

A Bucksi so se v 2. in 3. četrtini pobrali in najprej nadoknadili zaostanek, nato pa tudi povedli. Blesteli so vsi trije člani njihove »velike trojice« Giannis Antetokounmpo, Jrue Holiday in Khris Middleton. Giannis je tako, kot po navadi dominiral z 32 točkami in 9 skoki, Middleton jih je dosegel 29, medtem ko je Holiday prispeval 27 točk, 13 asistenc in bil istočasno primarni branilec ekipe. Na splošno pa so Bucksi igrali odlično, saj so kot ekipa iz igre metali z neverjetnim 57.5 odstotnim uspehom. In ravno, zaradi učinkovitega meta ter neustrašne obrambe so vstopili v 4. četrtino s prednostjo desetih točk.

Chris Paul, ki je v 3. in 4. tekmi igral sila borno, je v zadnji četrtini zavihal rokave in z Bookerjem pripeljal rezultat na točko zaostanka manj kot minuto pred koncem. Po uspešni obrambi so imeli Sunsi možnost za prevzem vodstva, vendar pa povratek Arizoncem ni uspel. V napadu za vodstvo je bil, z branilci obkroženi Devin Booker, za trenutek neodločen in Holiday mu je žogo iztrgal iz rok. Ta jo je povedel v napad in jo podal Giannisu za »alley-oop« zabijanje, ki že zadnje tri dni neprestano kroži po internetu. Za to akcijo, v kateri je bil grški košarkar tudi pod prekrškom, se je izkazalo, da je bila odločilna, saj so Sunsi zgubili skok za žogo po prostem metu in naredili prekršek, kar je dokončno potopilo njihove možnosti za zmago.

Bucksi se sedaj vračajo domov, kjer bodo lovili svoj prvi NBA naslov po petdeset letih, kar pa jim bodo Sunsi, ki lovijo sploh svojega prvega, seveda poskušali preprečiti. Današnjo tekmo morajo Sunsi nujno zmagati in dobiti nazaj prednost domačega terena, ki bi ga imeli v primeru, da pride do zadnje in odločilne sedme tekme.

Ali bomo priča prvemu naslovu za dvakratnega najboljšega igralca sezone Giannisa Antetokounmpa, ali bo Chris Paul ob pomoči mladega zvezdnika Devina Bookerja, vendarle izsilil možnost za osvojitev trofeje, ki bi ga zacementirala med najboljše organizatorje igre vseh časov?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine