11.3 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Že 35 držav napoveduje bojkot olimpijskih iger v primeru sodelovanja Rusije. Koga bo podprla Slovenija?

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Naslednje leto bodo v Parizu potekale poletne olimpijske igre. Vrh Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) je v mesecu decembru 2022 kljub vojni v Ukrajini ruskim in beloruskim športnikom ponovno omogočil udeležbo na mednarodnih tekmovanjih, ki so predpogoj, da se lahko športniki kvalificirajo za nastop na olimpijskih igrah. Ukrajina in nekatere države so že podale oster odziv na načrt Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki bi ruskim in beloruskim športnikom omogočil udeležbo na poletnih olimpijskih igrah v Parizu leta 2024. Kakšno je stališče vlade glede udeležbe ruskih in beloruskih športnikov na poletnih olimpijskih igrah in ali se bo Slovenija ob morebitnem bojkotu ostalih držav pridružila bojkotu OI? Poslanka Suzana Lep Šimenko je na vlado glede te tematike naslovila pisno poslansko vprašanje.

Oster odziv na odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja so podale Poljska, Litva, Estonija in Latvija ter zavrnile načrt Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki bi ruskim in beloruskim športnikom omogočil udeležbo na olimpijskih igrah. Ob tem je poljski minister za turizem in šport izjavil, da bi lahko udeležbo na poletnih olimpijskih igrah v Parizu leta 2024 bojkotiralo do 40 držav, zaradi česar bi dogodek postal razvrednoten oziroma nesmiseln.

Na navedeno odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja se je tudi odzval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in pozval predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja, da obišče ukrajinsko mesto Bahmut, kjer trenutno divjajo najhujši spopadi. Vabilo je Zelenski pospremil s sledečimi besedami: “Vabim gospoda Bacha v Bahmut, da bo sam videl, da nevtralnost ne obstaja. Kakršnakoli nevtralna obeležja ruskih športnikov so zaznamovana s krvjo,” ter ob tem izrazil razočaranje, ker prvi mož Mednarodnega olimpijskega komiteja v nobenem od njunih pogovorov ni pojasnil, kako bo ločil šport in vojno propagando, če se bodo ruski športniki res vrnili na tekmovanja.

Oglasil se je tudi ruski minister za šport Oleg Maticin in danes dejal, da je poziv Ukrajine k prepovedi nastopa ruskih športnikov na olimpijskih igrah v Parizu “nesprejemljiv”. Predlog je sicer dobil podporo številnih držav. “Vsak poskus narekovanja udeležbe športnikov na mednarodnih tekmovanjih je povsem nesprejemljiv,” je dejal in dodal, da pri tem vidi očitno željo po uničenju enotnosti športa in olimpijskega gibanja.

Nevtralna zastava, brez igranja himne?
Predsednik Moka Thomas Bach je kasnejše ukrajinske pozive k bojkotu iger označil za nasprotne načelom, za katera se pri krovni zvezi olimpijskega gibanja zavzemajo. Po poročanju naj bi Mednarodni olimpijski komite kot možnost izpostavil udeležbo pod nevtralno zastavo in brez igranja himne, nacionalnih barv ali katere koli druge identifikacije Rusije in Belorusije na športnih dogodkih.

Nekatere skandinavske in vzhodnoevropske države so že nakazale, da bi se lahko pridružile morebitnemu bojkotu, če se bo to zgodilo. Poslanka Suzana Lep Šimenko je na vlado glede te tematike naslovila pisno poslansko vprašanje:

Kakšno je stališče Vlade RS glede udeležbe ruskih in beloruskih športnikov na poletnih olimpijskih igrah v Parizu leta 2024?
Ali se bo Slovenija ob morebitnem bojkotu ostalih držav pridružila bojkotu poletnih olimpijskih iger v Parizu leta 2024?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine