4.1 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

Zbogom, Veselin Vujović! Rokometna zveza Slovenije bo v kratkem našla novega selektorja

Predsedstvo Rokometne zveze Slovenije je na današnji seji soglasno sklenilo, da prekine pogodbo s selektorjem moške članske reprezentance Veselinom Vujovićem, ki je bil na klopi elitne slovenske moške selekcije od maja leta 2015, so sporočili iz RZS.

 

“Po štiriletnem ciklusu, je predsedstvo Rokometne zveze Slovenije ocenilo, ne glede na dosežene vrhunske rezultate, da je prišel čas za novo energijo. Zato je soglasno sprejelo odločitev o prekinitvi sodelovanja z Vujovićem. Časa sicer ni veliko, a verjamemo, da ga bo dovolj, da najdemo kvalitetno in ustrezno rešitev. Do sredine decembra bo predsedstvo, ki je v zadnjih devetih letih zamenjalo samo dva selektorja, skladno s postopki RZS, izbralo novo ime,” je v zvezi s tem dejal predsednik RZS Franjo Bobinac.

Slovenija je pod taktirko 58-letnega črnogorskega strokovnjaka osvojila tretje mesto na svetovnem prvenstvu v Franciji 2017, šesto mesto na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru 2016 ter osmo mesto na evropskem prvenstvu na Hrvaškem 2018 in 14. na evropskem prvenstvu na Poljskem 2016.

Rokometna zveza Slovenije bo v skladu s postopki svojih organov novega selektorja moške članske reprezentance izbrala do sredine meseca decembra.

V javnosti so zaokrožila številna imena, ki bi lahko nasledila Vujovića, kot sta Španec Juan Carlos Pastor in Talant Dušebajev ter Islandec Alfred Gislason. Vsi trije veljajo za prave “velemojstre svojega poklica”, a imajo tudi visoko tržno vrednost, za RZS bržkone previsoko.

Bolj verjetno je, da bo reprezentanco prevzel Uroš Zorman. Pomočnik slovitega Dušebajeva pri poljskemu rokometnemu velikanu Vive Kielce je bil septembra imenovan za Vujovićevega pomočnika, pred tem pa je delal kot “svetovalec” reprezentance.

Ideologi Rokometne zveze Slovenije so septembra napovedali popolno mobilizacijo na poti do četrtega nastopa na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu 2020. Tedaj je Črnogorec Veselin Vujović še užival podporo večjega dela predsedstva RZS, v zadnjem obdobju pa jo je izgubil.

Vujovića so pokopale zelo blede in neprepričljive predstave slovenskih prvokategornikov v zadnjem obdobju, prav tako zelo slabo vzdušje znotraj reprezentance. Sodu je dno izbil Vujovićev nedavni verbalni napad na tekmi Zagreba proti Aleksu Vlahu, ko je Primorcu namenil zelo grde in povsem neprimerne besede med minuto odmora. Tedaj ga je zavoljo domnevno slabe igre pošteno ozmerjal in mu dejal: “Umri. Umri že enkrat, da te ne vidim več.”

Oseminpetdesetletni Vujović je v začetku svojega selektorskega mandata na slovenski klopi dosegal izjemne rezultate. Njegovo prvo veliko tekmovanje se je resda klavrno končalo, Slovenija je na evropskem prvenstvu na Poljskem 2016 zasedla 14. mesto, kar je njena najslabša uvrstitev na prvenstvih stare celine, nato pa je sledil strm vzpon.

Le nekaj mesecev zatem si je na kvalifikacijskem turnirju v Malmöju – v konkurenci Španije, Švedske in Irana – izborila nastop na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru 2016, kjer je nato po četrtfinalnem porazu proti Danski zasedla končno šesto mesto.

Slovenija je pod Vujovićevim vodstvom najbolj zablestela v začetku leta 2017, ko je na na svetovnem prvenstvu v Franciji osvojila odličje bronastega leska, kar je bila druga medalja na največjem reprezentančnem prizorišču po domačem evropskem prvenstvu 2004, kjer je osvojila srebrno kolajno.

Po tem izjemnem dosežku pa je sledil vratolomen rezultatski padec. V junijskih kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu na Danskem in v Nemčiji 2019 jo je izločila Madžarska, z bledimi predstavami pa je nadaljevala tudi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo na Švedskem in Norveškem ter v Avstriji 2020. V konkurenci Nizozemske, Latvije in Estonije je resda osvojila prvo mesto v svoji skupini, a njene predstave so bile izjemno neprepričljive, predvsem na zadnjih dveh tekmah proti Latviji in Estoniji.

Nekdanji sloviti zunanji igralec “vesoljske” Metaloplastike iz Šabca in nekdanje jugoslovanske reprezentance v osemdesetih letih minulega stoletja je po koncu svoje silno uspešne igralske kariere – med drugim je igral tudi za Barcelono – zaplul v trenerske vode.

Na reprezentančni sceni je dvakrat vodil nekdanji skupni reprezentanci Srbije in Črne gore, bil je tudi selektor Makedonije, med letoma 2015 in 2019 pa Slovenije. Na klubski sceni je v svoji domovini treniral Metaloplastiko in Železničar iz Niša, španski Ciudad Real, makedonski Vardar Skopje, katarski Al Sadd, Al Shabab iz Združenih arabskih emiratov, Koper in dvakrat hrvaški Zagreb, kjer je pred kratkim zamenjal Velenjčana Branka Tamšeta.

Vujović za makedonski medij: “Bilo mi je v čast in ponos biti slovenski selektor”

“Bilo mi je v čast in ponos biti slovenski selektor,” je za makedonski portal g-sport.mk, ki so ga povzeli številni slovenski mediji, dejal zdaj že nekdanji selektor slovenske moške rokometne reprezentance Veselin Vujović.

“Nisem več selektor Slovenije. Ne vem, kaj bo pisalo v uradnem sporočilu, ampak moj odnos do igralca med minuto odmora je sprožil odpor nekaterih reprezentantov,” je za omenjeni makedonski medij povedal Vujović in dodal: “Pripeljali so me zaradi karakterja, zdaj jih pa moti.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine