13.8 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Zanimivo bo tako na vrhu kot na dnu

Piše: Samo Vidovič

V sredo sta Olimpija in Mura odigrali zaostalo tekmo 17.kroga, v soboto pa se dejansko začne spomladanski del prvenstva prvoligašev.

Naporne priprave so končane, sedaj se bo na igrišču videlo, kako uspešno so trenerji ekip s svojimi strokovnimi štabi pripravili moštva za nadaljevanje prvenstva.

Nekaj odgovorov na to so sicer že dobili na pripravljalnih tekmah. Ampak treba je vedeti, da so prijateljske in prvenstvene tekme nekaj popolnoma različnega. Na prvenstvenih tekmah se gre zares, tu se igra za točke, premije, rezultat, ki v profesionalnem športu pomeni največ. Vsekakor bo zanimivo tako v boju za naslov kot tudi za obstanek v ligi.

Položaj na lestvici je tak, da je že sedaj bolj ali manj jasno da se bodo za prvaka v prvi vrsti borili Maribor, Koper in Olimpija, za obstanek pa CB24 Tabor, Aluminij in Kalcer iz Radomelj.

Vijoličasti so, odkar jih je zapustil športni direktor Zlatko Zahovič, sila neuspešni. Številne menjave tako v igralskem kot tudi strukturnem kadru se do sedaj niso obnesle. Novi športni direktor Marko Šuler si še ene sezone brez naslova prvaka skorajda ne more več privoščiti. Vsekakor so vijoličasti prvi favorit za naslov. Predvsem glede na videno v drugem delu jesenskega dela prvenstva.

Koper je nepričakovano visoko. Lani je skoraj izpadel iz lige. Potem je vodstvo kluba naredilo pravilne poteze, na trenersko mesto pripeljalo Zorana Zeljkovića, poiskalo hitre igralce z odličnimi individualnimi sposobnostmi, prebudil se je Maks Barišić. Po prvem delu sezone so Koprčani tik za Mariborom, so nekak tihi favorit za prvaka. Vkolikor se jim vse poklopi, se na koncu prvenstva lahko veselijo naslova.

Olimpija je s pomembno zmago proti Muri ujela  priključek, igra pa še zaostalo tekmo z Domžalami, tako da se lahko vodečima čisto približa. Za Ljubljančane velja podobno kot za Maribor. Predlani so izgubili že praktično dobljeno prvenstvo. Vmes potrošili nekaj trenerjev, potem pa so na klop vrnili Dina Skenderja, ki ima sedaj nekak popravni izpit. V tem prestopnem roku so izgubili nekaj mladih perspektivnih nogometašev, kar pomeni, da jih v tem trenutku bolj kot uveljavljanje le teh zanima rezultat. Oziroma naslov državnega prvaka. Vse drugo bo seveda neuspeh. Ob Mariboru so glavni favorit za naslov.

Bravo je stabilna, pod trenerjem Dejanom Grabićem dobro vodena ekipa. Z dobrim jesenskim delom so si Šiškarji obstanek praktično že zagotovili. Spomladi lahko igrajo mirno, brez pretresov in poskušajo zadržati odlično mesto na lestvici. Naprej bodo težko prišli, njihove ambicije so v tem trenutku drugačne. Vsekakor bodo neugodni za vsa moštva, kot so bili to že v preteklosti.

Mura je po dveh izjemno uspešnih sezonah malo popustila. Peto mesto je manj od pričakovanega. Seveda pa ne gre pozabiti, da so Muraši celo jesen igrali še v evropskem tekmovanju. Že tekma proti Olimpiji je pokazala, da bodo težko obranili naslov prvaka. Za vrhom preveč zaostajajo, spodrsljajev si ne smejo več privoščiti. Vseeno jih v boju za vrh ne gre čisto odpisati. Čeprav se zdi, da sta pri njih evforija in motivacija zadnjih dveh let vendarle nekoliko splahneli.

Domžale na šestem mestu so že v coni, ko morajo paziti, da ne pridejo v boj za obstanek. Zadnje tri ekipe so namreč le štiri točke za njimi. Časi, ko so bili na ali tik pod vrhom, so zaenkrat mimo, realnost je sredina lestvice. So dokaj nepredvidljivi. Z dobro serijo se še vedno lahko prebijejo nekoliko naprej. Trener Dejan Djuranović je izkušen, sposoben trener, že dolgo prisoten na prvoligaškem nivoju.

Celjani so jeseni razočarali. Glede na vložek in igralski kader bi morali biti višje. Zadnje pol leta so  zamenjali kar dva trenerja, vrnili Simona Rožmana. Njegova glavna prednost bo v tem, da s tem moštvom nižje skorajda ne more biti. Tudi igralski kader se je zelo spremenil. Realno bi morali biti Celjani med prvimi petimi ekipami. Morali pa bodo paziti, da ne pridejo v krizo rezultatov. Dno lestvice je namreč čisto blizu.

CB24 Tabor, Aluminij in Radomlje so z istim številom točk na zadnjih treh mestih glavni kandidati za izpad oziroma igranje dodatnih kvalifikacij.

Tabor je v prvem krogu deklasiral Muro, zmagal s tremi zadetki razlike. Takrat skorajda nobeden ni verjel, da se bo jesenski del sezone za Kraševce končal tako slabo. Tudi oni so menjali trenerja, vendar potem padli v globoko krizo in serijo porazov. Sicer izjemno uspešni trener Dušan Kosić se je prvič v svoji trenerski karieri znašel v takšni situaciji. Sedaj bo pred njim glavna naloga, da moštvo izvleče iz krize in da si Tabor zagotovi obstanek.

Tudi trener Aluminija Oskar Drobne je pred podobno nalogo. Lani je v tej situaciji že bil in jo zelo uspešno izpolnil. Kidričani bodo predvsem na svojem igrišču morali bolj konstantno osvajati točke. Predvsem pred nasprotnim golom bodo morali biti konkretnejši. Na nekaterih mestih so se ojačali, izgubili pa tudi nekaj dobrih igralcev. Vsekakor jih čaka težka polsezona.

Kalcer na zadnjem mestu se seveda še ni predal. Povratnik v ligo je s podpisom sodelovanja s Hajdukom ob koncu lanskega leta najavil svoje ambicije za obstanek v ligi. So moštvo, s katerim so imele jeseni tudi vse tri ekipe z vrha težko delo. Menjava trenerja ob koncu polsezone je presenečenje. Ali bo ta poteza uspešna, se bo videlo na koncu. Vsekakor možnosti za obstanek imajo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine