22.8 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Zanimiv preobrat – Meta Hrovat se vrača v tekmovalno smučanje, spremembe tudi pri trenerjih

Piše: C. R., STA

Slovenska alpska smučarka Meta Hrovat, ki je lani oktobra nepričakovano končala kariero, bo znova del slovenske ženske reprezentance za svetovni pokal v alpskem smučanju.

Novico je na današnji novinarski konferenci potrdil vodja slovenskih smučarskih reprezentanc Janez Slivnik. Vodstvo reprezentanc je bilo ves čas naklonjeno njeni vrnitvi v tekmovalni pogon, zdaj pa se je za vrnitev odločila tudi sama.

To niso edine spremembe v sestavi reprezentanc za tekmovalno sezono 2023/24, ki jih bo najprej 15. maja pretresal alpski odbor, alpski zbor pa bo potem dokončno sestavo reprezentanc in finančni načrt potrjeval 24. maja.

Spremembe na trenerskih mestih

Glavni trener ženske ekipe za tehnični disciplini bo po novem Grega Koštomaj, ki je bil doslej vodja moške ekipe za hitri disciplini. Koštomaj bo po novem odgovoren za program Ane Bucik in Andreje Slokar, ki se vrača po poškodbi. V ženski ekipi za slalom in veleslalom bo kot trener še naprej deloval tudi Denis Šteharnik, ki bo skrbel za izvajanje programa Mete Hrovat in Neje Dvornik.

V žensko ekipo za tehnični disciplini se bosta vključevali tudi tekmovalki ekipe evropskega pokala Anja Oplotnik in Nika Tomšič. Za to ekipo bo skrbel Aleš Valenti.

“Ženska ekipa za tehnični disciplini za svetovni pokal bo imela enoten program, kar se tiče treningov. Je pa tako, da se Meta vrača po poškodbi, tudi Slokar se vrača po poškodbi, zato bodo v prvem delu pripravljalnega obdobja do nekje konca julija njihovi programi treninga malo bolj individualni, potem pa bo to ekipa štirih punc. To so že uveljavljene punce v svetovnem pokalu, ki si lahko med seboj zelo dvignejo konkurenčnost, da bodo še boljše,” je povedal Slivnik.

Meta Hrovat bo sicer kot poškodovanka izgubila nekaj startnih mest. Oktobra v Söldnu na veleslalomskem uvodu svetovnega pokala pa bo še vedno lahko startala okoli 20. mesta. “Poškodbo kolena je sanirala v celoti, tudi zadnja poškodba ji ne dela težav, kondicijsko pa Meta nikoli ni bila sporna,” je še dejal Slivnik.

Na današnji novinarski konferenci so potrdili tudi zamenjavo v ekipi Ilke Štuhec, ki deluje po samostojnem programu. Vodja ekipe Štuhec bo še naprej njena mama Darja Črnko, Marko Vukičević, ki se je v minuli sezoni pridružil ekipi Ilke kot trener, v novi sezoni ne bo več del ekipe slovenske smukaške šampionke. Kot je danes potrdil Slivnik, si želijo, da bi Vukičević pomagal kot trener Koštomaju.

Pa moški del?

Za moško ekipo za hitre discipline bo po novem kot glavni trener skrbel nekdanji vrhunski superveleslalomist Aleš Gorza, ki je doslej delal kot trener s Koštomajem, pomočnik Gorze bo Maj Mlakar, ki bo skrbel tudi za servis smuči Nejca Naraločnika.

V ekipi bodo še naprej Miha Hrobat, Martin Čater, Nejc Naraločnik, v ekipo je uvrščen tudi Boštjan Kline, ki pa še ni končal rehabilitacije po poškodbi.

Tudi v novi sezoni bo za program najboljšega slovenskega veleslalomista Žana Kranjca skrbel Klemen Bergant. Vodstvo reprezentance se v ta uspešen dvojec, ki je pripeljal do olimpijskega veleslalomskega srebra, ni odločilo posegati.

Moški ekipi za tehnični disciplini pa se bo iz ženske ekipe pridružil Poljšak, ki bo skrbel za moški slalomski del. Poleg Kranjca sta v tej ekipi tudi Štefan Hadalin in Tijan Marovt.

Moško ekipo za evropski pokal bo vodil Rok Šalej, v njej pa bodo Rok Ažnoh, Anže Gartner in Miha Oserban.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine