7.8 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Zaključni komentar jesenskega dela državnega nogometnega prvenstva (2. del)

Na šestem mestu lestvice je CB24 Tabor iz Sežane. Na prvih dveh tekmah jih je še vodil Mauro Camoranesi, po njegovem odhodu v Maribor ga je zamenjal Goran Stanković. Sežanci so jeseni osvajali točke predvsem na domačem igrišču, kjer so premagali tudi obe vodilni ekipi. Maribor so v Sežani popolnoma nadigrali.  Od 24 osvojenih točk so samo eno točko osvojili na gostovanju. To je tudi glavni problem Sežancev, nihanja iz tedna v teden. Spomladanski del morajo predvsem popraviti igro v gosteh. V tem primeru lahko računajo tudi na kakšno višje mesto na lestvici. So pa v drugem letu ponovnega igranja v prvi ligi stabilen prvoligaš, predvsem v Sežani neugodni za vsako ekipo. Iz pokalnega tekmovanja so že izpadli, v gosteh so izgubili Kalcerjem iz Radomelj.

 

Sedmouvrščeni Celjani so v sezono vstopili kot aktualni državni prvaki. V prvem krogu Lige prvakov so najprej premagali irski Dundalk, nato izgubili z norveškim Møldejem. V ligi Europa pa niso uspeli premagati armenski Ararat in so tako izpadli iz evropskih tekmovanj. Začetek v domačem prvenstvu je bil slab, moštvo je imelo takrat naporen ritem. Nadaljevali so boljše, vendar niso uspeli narediti serije zmag, ki bi jih popeljala na vrh, tako kot jim je to uspelo v lanskem prvenstvu. Sredi prvenstva jih je najprej zapustil član strokovnega štaba Robert Koren, ta teden pa se je vodstvo kluba odločilo zamenjati trenerski štab na čelu z glavnim trenerjem Dušanom Kosičem. To je vsekakor nenavadna poteza, Kosič je v dobrih treh letih vodenja Celja naredil ogromno, popeljal ekipo do naslova prvaka. Sedmo mesto je sicer neuspeh, odhoda Lotriča in Vizingerja jim v napadu ni uspelo nadomestiti. V pokalu jih čaka preložena tekma s Triglavom. Spomladi naslova prvaka skoraj zagotovo ne morejo ubraniti.

Osmi je ljubljanski Bravo. V drugem letu igranja v prvi ligi so dokaj stabilni. Tudi oni so po koncu prejšnje sezone ostali brez dveh odličnih napadalcev, Baturine in Matka. Predvsem neučinkovitost v napadu je glavni razlog, da niso višje na lestvici. Kar na osmih tekmah jim ni uspelo zatresti nasprotnikove mreže. Spomladi bodo morali izboljšati učinkovitost, to bo glavna naloga trenerja Dejana Grabića, saj v ostalih segmentih igre delujejo zelo dobro. Do petega mesta jih ločijo le tri točke, s tem da imajo še tekmo manj, domača tekma s CB24 Taborom je preložena. Seveda bodo morali paziti, da se jim predzadnji Aluminij, ki zaostaja za sedem točk, ne približa. Razlika dvanajstih točk pred zadnjo Gorico bi morala zadostovati. V pokalu so izpadli proti Beltincem.

Aluminij na devetem mestu ni izpolnil pričakovanj. Na začetku sezone so imeli probleme, zaradi okužbe nekaterih s koronavirusom so tik pred začetkom sezone začasno prenehali s treningi. Na prvo tekmo z Mariborom sploh niso šli in so jo izgubili za zeleno mizo. V nadaljevanju so sicer imeli nekaj prebliskov, premagali so Olimpijo, v gosteh Muro, remizirali v Ljudskem vrtu. Vendar so predvsem doma izgubili preveč točk, tako da jih čaka težka pomlad. Ob koncu sezone so zamenjali trenerja, Slobodana Gruborja je nasledil nekdanji napadalec Maribora Oskar Drobne. Točka proti Mariboru jim daje neko vzpodbudo, da lahko pridejo do osmega mesta in se s tem izognejo dodatnim kvalifikacijam. To je tudi glavni cilj pomladi, iz pokalnega tekmovanja so že izpadli, boljši je bil Koper.

Gorica na zadnjem, desetem mestu, je največje razočaranje prvenstva. Potem, ko so v kvalifikacijah premagali Triglav, so dokaj ambiciozno štartali v prvo ligo. Pripeljali so nekaj kvalitetnih okrepitev, vrnili so se Širok, Velikonja, Cvijanović. Sezono so začeli s štirimi porazi. Po drugem porazu so zamenjali trenerja Borivoja Lučića, prišel je Gordan Petrić. Malo kasneje sta odstopila še tehnični in športni direktor Matej Rožič Mavrič in Miran Burgič. 

Potem so v naslednjih osmih tekmah osvojili deset točk. Zdelo se je, da so ujeli ritem, vendar so do konca jesenskega dela nanizali sedem porazov. Ob koncu je sledila menjava trenerja, Gordana Petrića sta začasno nasledila Florjan Debeljak in Aleksandar Jović. Spomladi jih čaka boj za obstanek v ligi. Osmo mesto je skoraj nedosegljivo, za njim zaostajajo dvanajst točk. Bolj realno je loviti deveto mesto, ki še vodi v dodatne kvalifikacije, za Aluminijem zaostajajo pet točk. V pokalnem tekmovanju ne igrajo več.

Zadnje novice

Sorodne vsebine