13.3 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Zaključni komentar jesenskega dela državnega nogometnega prvenstva (1. del)

V nedeljo se je zaključil jesenski del prve lige državnega nogometnega prvenstva. Igralci gredo na počitek, ki pa bo kratek. Že takoj po novem letu bodo moštva začela s pripravami za spomladanski del prvenstva, ki se začne sredi februarja. Seveda je veliko odvisno tudi od situacije glede koronavirusa. V pretekli sezoni se je tekmovanje marca za tri mesece prekinilo, nadaljevalo se je junija.

 

Na prvem mestu je Maribor. Sezona se je za vijoličaste začela slabo. Že v prvem krogu lige Europa so izpadli proti malo znanemu severnoirskemu Colerainu. To je bilo usodno za trenerja Sergeja Jakirovića, ki so ga po tem porazu odpustili. Uprava na čelu s športnim direktorjem Oliverjem Bogatinovom je za novega trenerja pripeljala slovitega Maura Camoranesija, bivšega italijanskega reprezentanta. Pred prihodom v Maribor je bil trener Tabora iz Sežane. 

Camoranesi je osnovna dva cilja izpolnil. Ekipa Maribora je z 38 točkami na prvem mestu tabele. Uvrstili so se tudi v četrtfinale pokalnega tekmovanja Slovenije. Camoranesi, ki je moštvo prevzel po tretjem krogu prvenstva, je nekoliko spremenil sistem postavitve igralcev. Nekatere igralce je tudi postavil na druga igralna mesta. Iz tekme v tekmo je spreminjal postavo, predvsem v vezni in napadalni liniji, kjer je konkurenca za mesto v ekipi največja.V prvenstvu so igrali dokaj konstantno, tu in tam se jim je zgodil kak spodrsljaj. Prednost pred ostalimi je širok kader, velika izbira predvsem v vezni liniji in napadu. 

Olimpija je tri točke za Mariborom na drugem mestu. Tudi Ljubljančani so hitro izpadli iz lige Europa, že v drugem krogu. V prvem so po podaljških premagali islandski Vikingur, nato pa v drugem izgubili z Zrinjskim iz BIH. V prvenstvu so se na začetku zelo “lovili”. Večina nosilcev iz lanske ekipe, Savić, Cekici, Tomić, Menalo, Bezjak, Bagnack, je odšla. Prvi strelec lanskega prvenstva Vukušić je bil najprej odsoten zaradi iskanja kluba v tujini, kasneje se je vrnil, a igral zelo malo. Pred ali med prvenstvom je prišlo  nekaj novih igralcev, trener Dino Skender jih je seveda moral uigrati. Najboljšo tekmo so odigrali v Ljubljani proti Mariboru. Tudi v pokalnem tekmovanju so se uvrstili v četrtfinale. Z Mariborom so glavni kandidat za osvojitev naslova prvaka. Zaostanek treh točk je seveda dosegljiv.

Na tretjem mestu je Mura. V ligi Europa so igrali dobro, prišli so do tretjega kroga, kjer jih je izločil nizozemski PSV. Pred tem so izločili estonski Nomme in danski Arlborg. V pokalnem tekmovanju so presenetljivo izgubili z drugoligašem Dravo iz Ptuja. Bolje jim je šlo v prvenstvu, kjer so tik za vodilnima dvema. Ekipe iz lanskega prvenstva niso veliko spreminjali. Trener Ante Šimundža, ki je v zadnjih letih preporodil Muro,  je dal priložnost za igro tudi nekaterim mladim igralcem iz lastne nogometne šole. Na zadnji tekmi proti Celju je bilo v kadru kar štirinajst igralcev iz te šole. Njihov vezni igralec Kouter pa se je prebil v državno reprezentanco in popolnoma upravičil poziv. V prvenstvu večjih nihanj niso imeli, pet točk za prvim pa ni prevelika razlika. Ostajajo med kandidati za naslov prvaka. 

Četrtouvrščeni Koper je najprijetnejše presenečenje prvenstva. Koprčani so se šele v pretekli sezoni uvrstili nazaj v prvo ligo. Trener Miran Srebrnič je uspel postaviti igro, s katero je Koper nevaren tako na domačem igrišču kot na gostovanjih. Ostali so neporaženi v Mariboru, premagali so Olimpijo v Stožicah. Osnovni cilj obstanka v ligi je zagotovljen. To je pomembno za vsako ekipo, ki se uvrsti v višji nivo tekmovanja. Cilji so sedaj lahko postavljeni višje. V igri so tako za evropska tekmovanja kot tudi za pokal Slovenije, tudi oni so v četrtfinalu. Mirno se lahko pripravijo na spomladanski del. Njihova prednost pred ostalimi bo tudi neobremenjenost. Za prvim Mariborom zaostajajo za osem točk. Lahko se vključijo v boj za najvišja mesta. Po drugi strani pa ekipe za njimi niso preveč oddaljene.

Prvo polovico na petem mestu zaključujejo Domžale. To je, glede na prejšnjo sezono, pomik naprej. S tega stališča so lahko Domžalčani na čelu s trenerjem Dejanom Džuranovićem seveda zadovoljni. Vendar so še vedno daleč od rezultatov iz preteklih sezon, ko so krojili sam vrh lestvice. Za povratek na sam vrh jim nekaj manjka.  Ekipa je sestavljena iz nekaterih izkušenih igralcev, veliko pa je igralcev iz lastne nogometne šole, ki je v mnogih pogledih celo najboljša v državi, odlično je organizirana. Kot vsako leto so tudi letos uveljavili nekatere igralce te šole. Nekateri izmed njih se hitro prodajo v tujino, kar je finančno seveda logično. Po drugi strani pa se to seveda pozna pri kvaliteti same ekipe. V pokalu jih čaka še preložena tekma v Beltincih. Na vsak način ostajajo stabilen prvoligaš, s svojo nogometno šolo vzor mnogim klubom v državi. Za vrhom lestvice so predaleč, le izjemna serija spomladi jih lahko približa vrhu. Bolj verjeten je boj za sredino lestvice.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine